Čilý ruch a intenzivní vůně čerstvých hub opanovala prostory Správy CHKO Slavkovský Les v Mariánských Lázních. Členové Mykologického klubu Slavkovský les, kde totiž uspořádali již tradiční výstavu hub a nechyběly ani ukázky kulinářských houbových specialit. Návštěvníci se tak mohli seznámit nejen s běžnými i velmi vzácnými houbami, ale také s chutí některých jídel, která byla na výstavě k ochutnání.

„Moc se mi tu líbí. Přestože jsem vášnivá houbařka, ani nemohu uvěřit, že existuje tolik druhů hub. Mnoho z nich jsem v životě neviděla,“ pochválila výstavu 91 letá Marie z Chebu.

Jako host pomáhal s určováním hub, které návštěvníci přinášeli plzeňský mykolog Svatopluk Holec. Zájem o rozhovor s ním byl obrovský, a proto byl také v neustálém obležení zvídavých návštěvníků. „Je tu přes tři sta druhů hub a lidé nosí další. Jsme rádi, že pochopí i to, že některé houby nejdou určit bez mikroskopu a nezlobí se na nás. Skutečně všechny houby nezná nikdo. Vždyť například takových pavučinců je jistě přes osm set druhů,“vysvětlil Svatopluk Holec.

Výstava přilákala i milovníky hub z mimochebského regionu. „Je to tu úžasné. Houby a pokrmy z nich mám moc ráda. Však také z hub často vařím. Například omáčky a polévky. Výborná je dršťková polévka z ryzců, u které byste nepoznali, že není pravá,“pochlubila se Annemarie Stočesová ze Svatavy. „Letos se opravdu zadařilo, nakonec se nám tu sešlo přes 320 druhů hub. Mezi jinými i takové skvosty, jako květnatec Archerův, korálovec medvědí, nebo rovetka cizopasná,“ radoval se mykolog Holec.