Houbaři na Chebsku jsou nadšeni. S předstihem se v lesích již vyskytují druhy hub, které bylo normálně možné nalézt na začátku podzimu. Hodně nadšenců se vrací domů s plným košíkem darů lesa.
„Před nedávnem jsem vyrazil do lesa a nestačil jsem se divit. Našel jsem několik suchohřibů, které lze za normálních okolností nalézt až na podzim,“ podivoval se Karel Čermák z Chebu.

Tyto informace potvrzuje i kynžvartský mykolog Jan Šimice.
„Chebsko se nachází v nadmořské výšce kolem 600 až 650 metrů nad mořem. Již v této době lze v našich lesích nalézt hřiby, muchomůrky růžovky, lišky, holubinky, křemenáče a další druhy hub,“ řekl Jan Šimice. „Dokonce mohou již teď někteří houbaři sbírat i suchohřiba, což je podubák.
A to je dva měsíce před obvyklým výskytem,“ dodal Šimice.
Vliv na předčasný výskyt některých druhů hub mělo především počasí.
„Hlavní podíl na tom, že se zejména suchohřiby objevily tak brzy, měla mírná zima,“ upřesnil Jan Šimice. „Přestože bylo málo vody, v dubnu, květnu a v červnu dostatečně pršelo, a tím se vláha houbám opět vrátila. Velký vliv na růst hub mají noční teploty. Optimální hodnota v noci je deset stupňů Celsia,“ uvedl Šimice.

Ovšem houbaři by si měli dávat pozor i na jedovaté druhy hub.
„I když se muchomůrka zelená v našich lesích zatím nevyskytuje, jistě se brzy objeví,“ upozornil Jan Šimice. „Muchomůrka zelená potřebuje pro svůj růst noční teploty kolem deseti až patnácti stupňů. Aby si ji lidé nemohli splést s jinou houbou, neměli by ji sbírat v raném stádiu. Protože v té době nemá houba vyvinuté všechny své znaky.“

„U muchomůrek mezi zjevné znaky patří pochva a suknička, u jedovatých druhů bývá hladká,“ řekl Šimice.
Pozor by si lidé měli dát také na hřiba žlučníka, neboli hořčáka, který dokáže zkazit celé jídlo.
„Hořčák není sice jedovatý, ale velmi hořký a po požití může způsobit zvracení nebo střevní potíže,“ upřesnil Jan Šimice.
Těm, kteří oběd zapíjejí pivem, hrozí otrava od některých druhů hub.
„Nebezpečné jsou ve spojení s alkoholem hnojníci. Ty jsou za normálních okolností jedlé, při sloučení s alkoholem se stávají jedovatými,“ upozornil Šimice.

Houbové toxiny jsou velice nebezpečné, v těle člověka se může otrava objevit až za 48 hodin nebo i déle.
Jedlé houby se naopak dají zpracovat lákavě v kuchyni.
„Nejraději jím ´masáka´,“ uvedl Jan Šimice. „Pokud je mladý, tak z něj dělám smaženici. Když je středně velký, opékám ho jako biftek a pokud je starší, uvařím z něj dršťkovou polévku,“ dodal Šimice.