Nyní si návštěvníci mohou naplno vychutnat pohled na tuto část památky. Má za sebou odborné restaurátorské ošetření kamenných sdružených oken včetně opravy jejich mramorového parapetu. Po delší době se podařilo ukázat výzdobu kamenné hlavice dvojdílného okna ve východní stěně paláce, která byla zakryta již nefunkčním ztužujícím železným pásem. Nahrazena byla poškozená betonová koruna východní zdi za žulové desky. Románský palác, který je od roku 1741 bez střechy, je trvale vystaven povětrnostním vlivům.

„I když práce na odstranění havarijního stavu severní a východní stěny Královského paláce trvaly téměř tři roky, výsledek je velmi zdařilý. Vše bylo financováno z vlastních zdrojů města, bez dotace, v celkové výši přesahující něco málo přes 6 milionů korun,“ uvedl starosta Antonín Jalovec.

Zajímavostí přitom je skutečnost, že veškerý stavební kámen a z větší části i žulové desky byly použity z místních zdrojů.

„Především se jedná o zbytky stavebního materiálu, který byl různě nalezen na stavbách, které v minulosti město realizovalo,“ poznamenal Jalovec.

Do budoucna je ještě nutné vyřešit odvodnění plochy paláce a částečné opravy jižní stěny a přilehlé rampy.

Za zmínku stojí i připravovaný stavebněhistorický průzkum chebského opevnění. Jedná se o hradby jak středověké, tak barokní a například kraj přispěl na tento průzkum částkou 150 tisíc korun.

„Vzhledem k rozsahu opevnění se bude tato záležitost řešit několik let a vyžádá si nemalé finanční prostředky. V první fázi průzkumu půjde o jakýsi pasport, který má poskytnout návod pro další činnost, kterou bychom v souvislosti se záchranou historické portifikace měli v budoucnu vykonat,“ doplnil kastelán chebského hradu Tomáš Dostál.