Na víkendový nával se připravují hřbitovy po celém Chebsku. Tisíce lidí přijdou uctít Památku zesnulých, proto budou ve střehu i policisté.

„Během týdnů na přelomu října a listopadu přináší zvýšená návštěvnost hřbitovů také zvýšený počet dopravních nehod a trestné činnosti," informovala policejní mluvčí Kateřina Krejčí. „Pořádkoví policisté tak budou dohlížet na veřejný pořádek a dopravní policisté dbají na bezpečnost a plynulost silničního provozu." Na silnice totiž mnohdy vyrážejí i takzvaní víkendoví řidiči.

Policisté zároveň varují, že Dušičky jsou každoročně příležitostí pro zloděje. „Návštěvníci by neměli nechávat žádné cenné věci ve svých vozidlech," uvedla Krejčí s tím, že než půjdou zapálit svíčku, měli by lidé zkontrolovat, zda je vozidlo zamčené a zabezpečené. Auta by návštěvníci hřbitova měli nechávat na osvětleném a frekventovaném místě.

Kontroly na hřbitovech budou podle policejní mluvčí pokračovat i po víkendu. To totiž zloděje lákají květiny a dárkové předměty přinesené pozůstalými. Ztrácí se výzdoba, svíčky i sošky. „Mnoho lidí přitom není schopno policistům popsat, co zloději z hrobu odcizili. Doporučujeme proto, aby si lidé hroby vyfotografovali, protože v případě krádeže nebo poškození hrobu bude pro policii mnohem jednodušší zadokumentovat původní stav hrobu. Přesným popsáním odcizených věcí se tak zvýší šance na dopadení pachatele," dodala Krejčí.