Sváteční sněžení vystřídala krátká novoroční obleva. Zatímco v nížinách sníh mizí téměř před očima, vlekaři na horách stále hlásí dostatek sněhu i vhodné podmínky. To neplatí ovšem všude. Předpověď je ale příznivá, a provozovatelé ski areálů čekají, že jim pomůže víkendová nadílka přírodního sněhu.

Na Sokolovsku je v provozu pouze Ski Centrum Bublava Stříbrná, které se v těchto dnech těší vysoké návštěvnosti. Na svazích leží až 40 centimetrů technického sněhu. „Lyžujeme na třech vlecích a na výborně vysněžených sjezdovkách. Na otevření připravujeme lanovku Stříbrný potok. Potřebujeme však ještě alespoň jeden mrazivý den, abychom mohli dál zasněžovat," řekl provozovatel skicentra Jiří Lhota.

Naráží tak na oblevu, která po mrazivých dnech do regionu dorazila. To se dotklo i skiareálu v horské Stříbrné na Sokolovsku. Ten chtěl své brány již také otevřít. Obleva to ale nakonec nedovolila.

Poměrně dobré lyžařské podmínky hlásí také provozovatelé z Karlovarska. Sváteční nápor sněhu a lyžařů už sice odeznívá, svahy se ale i přesto hemží jezdci. „Byl jsem lyžovat koncem prosince, hned jak začal padat sníh. Bylo mi jasné, že ´zima´ nevydrží, takže jsem uchopil příležitost za pačesy a vyrazil i s přítelkyní a přáteli. Oblíbili jsme si Klínovec, ale snažíme se to střídat. Rádi jezdíme i do Bublavy a na areály na Chomutovsku, jako je třeba Pyšná," doplnil lyžař Matouš Románek z Ostrova.

Klínovecký skiareál je otevřen denně od 9:00 do 16:00. Mají tu upraveno a vysněženo přes deset kilometrů sjezdovek včetně nové Jáchymovské s délkou téměř tří kilometrů.

V provozu jsou tu lanovky Prima Express, CineStar Express, Suzuki, Dámská, dále vlek F a pojízdný koberec v dětském parku u Prima Expressu. Na svazích tu leží 20 až 60 centimetrů technického sněhu.

Také Neklid u Božího Daru je v provozu. Zde fungují čtyři ze sedmi lanovek. „Musíme přečkat oblevy. Ode dneška má začít podle předpovědí padat sníh, takže toto krátké oteplení přečkáme bez větší újmy. Během svátků tu bylo lidí dostatek a ještě teď nápor lyžařů trvá. Počítáme, že až tak kolem 5. až 6. ledna se začnou počty návštěvníků stabilizovat," informoval mluvčí areálu Neklid Filip Majkus.

Neklid hlásí od 15 do 30 centimetrů sněhu. V provozu tu jsou vleky Za Prahou, Velká poma, VL 1000 a Hranice. Vypnuty jsou tedy zatím Štikovka, Malá poma a VL 500.

Obyvatelé Chebska ovšem také nemusí zoufat. Sněhové podmínky jsou dobré jak v Mariánských Lázních, tak v Aši, kde hlásí dokonce přes půl metru sněhu. „Skiareál Mariánské Lázně už je částečně v provozu," informovala Renata Balašová.

Příjezdové komunikace k lyžařskému středisku jsou sjízdné a sportovcům je k dispozici prostorné parkoviště v Dusíkově ulici. „Na svahu čeká na lyžaře celkem 70 centimetrů technického sněhu. A teploty se zde pohybují kolem -1,5 °C," informovala Renata Balášová.

Pro všechny tu nechybí ani lyžařská škola, půjčovna, servis a občerstvení. Lyžovat se zde dá od 9 do 21 hodin. „V provozu je levý lyžařský vlek a levá část Slalomáku. K dispozici je všem také běžecká trať, kterou zájemci naleznou v areálu nedalekého golfového hřiště, kde se nachází sedm až třináct centimetrů přírodního sněhu," konstatovala Renata Balášová.

Naplno se rozjely vleky také v lyžařském areálu v Aši. Tam na sportovce čeká až šedesáticentimetrová vrstva sněhu. „Vleky se rozjely na sjezdovce číslo jedna," uvedl Jiří Frank z ašského skiareálu. „Sjezdovku číslo dvě ještě zasněžujeme, a pokud vše půjde podle našich představ, mohli bychom ji zprovoznit během několika dní," vysvětlil Frank. „Skiareál lze využít každý den od 9 do 16 hodin. Během dneška bude navíc pro všechny k dispozici i večerní lyžování, a to až do osmé hodiny večerní," upřesnil Jiří Frank.