Ti, kteří chtějí uspět a pochutnat si na čerstvé pochoutce, by ale neměli koukat jen pod nohy, ale také zvednout hlavu. „Nynější teploty svědčí růstu hlívy ústřičné,“ uvádí zkušený mykolog Jiří Pošmura z Chebu. Hlíva roste na listnatých stromech a vydrží krátkodobě mráz do minus pěti stupňů. A na listnáčích a jejich pařezech roste další chutná houba, penízovka sametonohá. „Je mrazuvzdorná, pod sněhem vydrží a při oteplení roste dál,“ připomíná Jiří Pošmura. Penízovku sbírá už tradičně do vánočního kuby.
Na bezovém dřevě zasev tomto období roste ucho Jidášovo, které se hodí do salátů nebo do rizota. „Všechny tyto houby obsahují léčivé látky, jsou tak zdraví prospěšné,“ upozorňuje mykolog.
Najít se dají i mykologické zajímavosti. „Jsou to například krásně rudě zbarvené ohnivce, pevníci, pařezníci, outkovky, hlenky, helmovky i jiné,“ říká mykolog. Pokud bude počasí přát, za nějaký čas by mohli houbaři najít například i smrže, závojenky podtrnky nebo čirůvky májovky.
Současné počasí sice houbařům nahrává, otázkou je, jak to bude, až nastane ta ´pravá´ houbařská sezona.
„Předpověď růstu hub tento rok je zatím špatná,“ nehýří optimismem Jiří Pošmura. „Pokud nenasněžía nenaprší, což se nyní děje, tak to moc nadějně nevypadá,“ konstatuje mykolog.
Houby se tak zřejmě opět na Chebsku rozrostou až koncem září. „Z tohoto důvodu jsme i výstavu hub, která se každoročně koná v Mariánských Lázních, posunuli až na začátek října,“ dodává Jiří Pošmura.