Kam lidé zamíří, když si v cizím městě nevědí rady? Do infocentra! Ta v Karlovarském kraji se snaží nabídnout turistům i místním stále něco navíc a své služby neustále rozšiřují. Například v Chebu chtějí jít naproti příznivcům geocachingu.

Do chebského infocentra ročně zamíří přes 70 tisíc lidí.

„Soustředil se sem prodej vstupenek na všechny kulturní a sportovní akce, a proto sem nacházejí stále častěji cestu také místní," uvedla Marcela Brabačová, vedoucí oddělení kultury a cestovního ruchu chebského městského úřadu. Podle jejích slov tak už do infocentra přicházejí Češi a Němci ve stejném poměru. Dřív totiž byli zvyklí tyto služby využívat spíš naši západní sousedé. A co nabízí chebské infocentrum kromě letáčků o městě a zajímavých místech v Karlovarském kraji? Například audiovizuálního průvodce. Podle Marcely Brabačové je o toto chytré 'sluchátko' mezi lidmi zájem. Kdo chce zvolit jiný způsob, může si do smartphonu stáhnout mobilního průvodce. I přes už tak širokou nabídku chystají ale i novinky.

„Pohráváme si s myšlenkou jít naproti 'geokešerům' a rádi bychom jim nabídli něco nového k zábavě," prozradila. „Cheb je fenomenální centrum geocachingu a v okolí se nachází 160 'kešek'," popisovala.

Jaké konkrétní překvapení pro 'geokešery' chystají, to ale neprozradila. Jen nastínila, že by díky 'keškám' mohli zájemce zavést na některá nevšední a zajímavá místa.

Sokolovské infocentrum odbavilo za loňský rok 12 159 lidí. Na ten letošní přichystalo novinku s názvem Turista v mobilu. S touto aplikací má každý zájemce jistý cíl cesty a červeně značenou nejlepší trasu, na které mu nic zajímavého neunikne.

Poskytuje informace o městech a jejich nejlepších bodech zájmu včetně fotografií, kontaktů, kulturních akcí a odkazů na webové stránky či důležitá telefonní čísla.

Nejnavštěvovanější infocentrum v Karlovarském kraji je v lázeňské metropoli, Karlových Varech. V loňském roce jeho služeb využilo ve dvou pobočkách téměř 170 000 lidí z ciziny i tuzemska. To byl meziroční nárůst o 25 procent! A nejsou to jen návštěvníci Karlových Varů. Přicházejí sem i obyvatelé města. „Místní si do infocentra nejčastěji přicházejí pro vstupenky na různé akce, jejichž prodej zajišťujeme. Návštěvníky přijíždějící takříkajíc odjinud pak zajímají například kulturní programy, chtějí mapy nebo informace o městě," uvedla ředitelka městského infocentra Jitka Štěpánková.

Letošní novinkou připravovanou karlovarským infocentrem bude půjčovna kol, která by měla začít fungovat patrně od června. Kromě klasických bicyklů budou k mání i elektrokola. Půjčit si je může kdokoliv, tedy i obyvatelé města.