„Jednou se interna zavřela a už se neotevře." Interní lůžkové oddělení, jehož provoz nemocnice v Mariánských Lázních přerušila před dvěma měsíci, se opravdu už znovu neotevře.

A to přesto, že menšinový vlastník, město Mariánské Lázně, i většinový majitel slibovali, že uzavření interního oddělení je jen dočasné. „Děláme všechno pro to, abychom sehnali nového primáře," uvedl tehdy mluvčí mariánskolázeňské radnice Roman Kořán. Město se snažilo nového primáře, který by nahradil svého předchůdce, jenž odešel ze své funkce kvůli zdravotním potížím, nalákat na služební byt. Jak se ale po dvou měsících ukázalo, ani to potřebného lékaře nenalákalo. „Překvapilo mě, že nikdo raději o tomto kroku příliš veřejně nehovořil," řekl David Smutný z Mariánských Lázní. „Zjistil jsem to zcela náhodou pomocí webových stránek nemocnice," uvedl. „Je to až neskutečné," povzdechla si Radovana Hronová z Mariánských Lázní. „Jsme lázeňským městem zaměřeným na urologické potíže a nemáme urologii. Jezdí se k nám léčit starší občané a my nemáme ani internu. Nebude to dlouho trvat a nebudeme mít ani ambulanci," řekla. Obavami se netají ani zaměstnanci v lázeňství. „Každý z lidí, kteří se chystají do lázní, si zjišťuje, co všechno ve městě je," uvedl jeden ze zaměstnanců Léčebných lázní. „Co asi udělají, když zjistí, že dostupnost lékařské péče je u nás taková, jaká je? Samozřejmě sem nepojedou. Méně lázeňských hostů pak znamená menší tržby nejen pro hotely, ale i pro obchodníky. Tím pádem nebudou podnikatelé potřebovat zaměstnance a my se budeme bát o práci."

Problémy začala mít nemocnice v Mariánských Lázních na konci roku 2012, kdy pojišťovny daly červenou urologickému oddělení. Do toho se přestěhuje třiadvacet takzvaných sociálních lůžek z budovy Taormina. V nemocnici zůstalo jen interní oddělení. O ukončení z personálních důvodů požádala sama nemocnice k 1. květnu letošního roku. „Byl jsem jedním z těch, kteří při protestech stáli před radnicí," uvedl Jan Pech z Mariánských Lázní. „A stejně s tím nikdo nic neudělal. Úplně totéž by to bylo i nyní s internou. Nikdo s tím nic nenadělá. Můžeme cítit jen hořkost, kam se naše nemocnice dostala."