Lstivých podvodníků, kteří číhají na internetu a okrádají důvěřivé lidi, totiž stále přibývá. Přitom stačí pár nerozvážných kliknutí a z bankovního účtu mohou zmizet celoživotní úspory. Jak uvedla policejní mluvčí Zuzana Churaňová podvodníci vymýšlejí stále nové a nové metody, jak své oběti mohou okrást. „Kromě falešných e-mailů a sms zpráv to jsou i podvody na sociálních sítích, a především podvodné telefonáty. Ty patří k těm nejzákeřnějším metodám. Oběťmi jsou přitom úplně všichni – od teenagerů až po seniory,“ sdělila.

Jak ale předcházet takovému jednání podvodníků a nestát se obětí? Pomoci může jen vlastní obezřetnost, a hlavně vzdělanost v této oblasti. „V rámci projektu chtějí policisté více vzdělat veřejnost - ukázat lidem, jak probíhají kybernetické podvody a naučit je, jak jim nenaletět. S projektem jako první zavítali policisté na Městský úřad do Chebu. Dvouhodinové besedy se zúčastnilo více jak dvě desítky zaměstnanců,“ popsala mluvčí.

Hradební ulice v Chebu.
Hradební ulicí v Chebu už se bude jezdit pouze jedním směrem

Vedoucí Odboru analytiky a kybernetické kriminality a zároveň zakladatel projektu „Internetem bezpečně“ Roman Kohout vysvětlil, jak jsou nebezpečné volné wi-fi sítě, jak dobře síť ochránit nebo kolik práce dá hackerovi proniknout do routeru, počítače či mobilního telefonu. Účastníci se dověděli i o nových případech kybernetických podvodů, které se v poslední době v Karlovarském kraji staly. „Jsem velice rád, že jsem se této besedy ohledně kybernetické problematiky mohl osobně zúčastnit. Byla pro mě i mé kolegy velice přínosná a zajímavá. A to především díky profesionálnímu a zároveň lidskému podání ze stany policistů Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje,“ uvedl tajemník Městského úřadu Cheb Václav Sýkora.

Další beseda se uskuteční v červnu na Městském úřadu Sokolov.

Fakulta ekonomická v Chebu připravuje studijní program, který jinde není
Vysokoškolské studium v angličtině v kraji? To není utopie, ale šance jako hrom

Spousta cenných informací je na webových stránkách: https://www.internetembezpecne.cz/

Projekt Podvodníci v kyber, peníze si hlídej – aneb Internetem bezpečně vytvořili policisté z oddělení tisku a prevence Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje ve spolupráci s Odborem analytiky a kybernetické kriminality Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje.