Kdo by neznal proslaveného Itala Emanuela Ridi, který s italským šarmem a roztomilou češtinou i recepty od babičky oslovuje tisíce televizních diváků. Asi také všichni ví, že pan Emanuel Ridi má nejen svoji restauraci v Praze, ale také českou manželku, kvůli které v naší zemi zůstal. Nejen Praha, ale i Cheb bude mít svého Itala nejen v kuchyni, ale hlavně u pece na pizzu. Tím chebským je Pasquale Alex Martino, který pochází ze stejného kraje jako jeho slavnější kolega. Chebský Ital, který pro zjednodušení používá jméno Alex, s Deníkem hovořil (rovněž roztomile česky) nejen o receptech na pizzu.

Alex..?

V rodném listu mám Pasquale, ale Alex je také moje jméno. Ta mám čtyři, tak, jak je v Itálii zvykem.

Uvedete, jak dlouho připravujete lahůdky pro hosty v Čechách?

Je mi 38 let a ve vaší republice působím šest let. Do České republiky jsem se vydal podnikat a také jsem chtěl tamní jedlíky naučit kvalitnímu stravování.

Mohou vás Chebané odněkud znát?

V roce 2004 jsem vařil ve vyhlášeném hotelu Krásná Královna v Karlových Varech. Ve vašem krajském městě jsem působil také v roce 2006 v Pizzerii Capri.

Proč nyní právě restaurace v chebské Jateční ulici? Má nějaké výhody oproti jiným nebytovým prostorům v tomto městě?

Toto místo jsem si vybral, protože mne zaujal interier restaurace, který je podobný, jak ho znám z domova. Navíc se nachází v historickém centru města.

Prozradíte něco o vlastních receptech na pizzu?

Moje recepty těší strávníky už po tři generace. A všem obvykle chutnají!

Kdy se v kuchyni a v lokále provozovny, kde působíte, cítíte nejlépe?

To je stejné jako u ostatních z této branže. Nejlépe se cítím, když vidím, že lidem u mne chutná. Poděkují za dobré jídlo a vracejí se zpět za mojí kuchyní.

Také, prosím, jedna soukromější otázka! Nepřilákaly vás na Chebsko a do našeho kraje vůbec zdejší krásné dámy?

Protože jsem žil a pracoval v Karlových Varech, chtěl jsem také navštívit jiné zajímavé město z regionu. Tak jsem přijel na návštěvu za krajany do Chebu a tady jsem potkal svůj osud v podobě přítelkyně.

Svěříte se, co říkají na časově náročné povolání v pizzerii vaši nejbližší?

Moji nejbližší mne znají a vědí, že italská kuchyně je moje srdce. A bez srdce člověk přeci nemůže naplno žít.