Dlouhodobý zákaz návštěv je pro ně deprimující. S tím, jak svým klientům alespoň na dálku kontakt s jejich blízkými umožnit, přišla Léčebna dlouhodobě nemocnýcha domov pro seniory Amica Cheb. Setkání zprostředkovávají prostřednictvím videohovorů.

Podle psychologů je nucená izolace pro seniory tíživá. Pocit osamělosti je tak ještě horší než obvykle a vyvolává depresivní i úzkostné stavy. „Mám maminku v domově pro seniory. Byla jsem zvyklá za ní chodit pravidelně, jezdila za ní i dcera s vnučkou, teď to možné není. Vím, že je mamince smutno, a mně také, protože si připadám, že na ni kašlu. Tak jí alespoň volám. Snad to brzy skončí,“ stýská si žena z Chebska.

Za mnoho zkušeností vděčí zpěvák a rodák z Chebu Hynek Tomm Evě Pilarové. A váží si toho.
Zpěvák Hynek Tomm: Vděčím Evě Pilarové za mnoho

Amica se rozhodla svým klientům umožnit videohovory pomocí aplikací WhatsApp a Skype. „Pro klienty máme k dispozici několik tabletů,“ uvedl Samuel Pilař, provozní ředitel zařízení. „Není možné volat přímo na naše zařízení, nejsme schopni na takové volání reagovat. Naši zaměstnanci přednostně poskytují péči klientům,“ vysvětlil.

Zájemci by podle něho měli napsat na e-mail: klient@amica-centrum.cz. Uvedou, kdy se chtějí spojit, jméno klienta a aplikaci, identifikátor pro volání a telefonní číslo. Časy pro volání by měli lidé volit po 13. hodině s minimálním dvouhodinovým předstihem.

„Naši zaměstnanci se se zájemci o videohovor pokusí v uvedeném čase spojit a předají tablet klientovi,“ uvedl Samuel Pilař. Hovory by měly být maximálně desetiminutové.