Takzvaný izraelský projekt, který má nabídnout práci několika stovkám lidí kolem Aše, začíná dostávat jasnější obrysy. Izraelci před lety přišli na ašskou radnici s tím, že by na nevyužívaném místě u německo-českých hranic vybudovali průmyslovou zónu. Dlouhá léta se především kvůli finanční krizi nic nedělo. Letos se však o místě budoucího průmyslového parku začalo opět mluvit.

„Na ašskou radnici se před několika dny obrátila společnost CTP, která získala zakázku od naší ašské společnosti Petainer, která vyrábí plastové lahve," uvedl starosta města Aše Dalibor Blažek.

Tyto lahve následně shromažďovala ve skladech po celém Chebsku.

„Proto potřebovala sehnat velké skladové haly, kde by své lahve mohla shromažďovat. A to se týká právě území izraelského projektu, kde na jeho začátku by hala stála," vysvětlil starosta Dalibor Blažek.

Město Aš se k projektu haly muselo vyjádřit, protože již má schválenou studii na izraelský projekt. Touto přístavbou na skladové prostory se tak musela studie pozemků u hranic změnit.

„Izraelský investor nás požádal o změnu studie a do budoucna se bude s touto halou na těchto pozemcích počítat. V letošním roce se u pozemků izraelské firmy objeví nová hala Petaineru a vybudují se zde silnice, kterými se přijede do Aše. Jak přesně silnice z průmyslové zóny povedou, již odsouhlasili policisté.

„Naším záměrem není, aby tato lokalita byla logistickým parkem, protože máme v územním plánu stanoveno, že to bude oblast výroby a logistika dostane prostor pouze z třiceti procent," poznamenal starosta města Dalibor Blažek.

Do budoucna už město Aš počítá s tím, že na pozemcích začnou vyrůstat výrobní haly.

Hlavní prioritou je fakt, že se z tohoto průmyslového parku dá velmi snadno dostat na německou dálniční síť.

Celý průmyslový park má 24 hektarů a město Aš si od jeho vybudování slibuje, že jeho prostřednictvím se může zařadit po bok významných evropských měst, která jsou strategickými křižovatkami na rozhraní států.