Muzeum a vzdělávací centrum se nachází v historickém statku z 16. století přímo v srdci seismicky nejaktivnější oblasti. Interaktivní formou seznamuje návštěvníky s problematikou měření a studia zemětřesení od teorie deskové tektoniky až po nejnovější poznatky o západočeských seismických rojích.

Součástí muzea je malý přednáškový a promítací sál s kapacitou přibližně 15 osob, kde mohou návštěvníci zhlédnout dokumentární film o rojích v této oblasti. Součástí prohlídky je i návštěva seismické stanice Skalná (SKC) v nedaleké středověké štole pod hradem Vildštejnem, která je jednou z nejstarších geofyzikálních observatoří v tomto regionu.

Muzeum je otevřeno po předchozí domluvě s místním průvodcem Milanem Hofericem na e-mailu: hofericmilan@tiscali.cz. Objednat si je možné i odborníky Geofyzikálního ústavu Akademie věd na e-mailu: doubravka@ig.cas.cz.

Součástí expozice je i replika čínského seismoskopu a demonstrátor příčného a podélného vlnění.

„Replika čínského seismoskopu, kterou mohou návštěvníci v seismologickém muzeu ve Skalné vidět, upozorňovala obyvatele starověké Číny na to, že nastalo zemětřesení,“ vysvětlila seismoložka Jana Doubravová.

Překladatelka Petra Ben-Ari s bratrem korejské spisovatelky Han Musuk. Potkali se před pěti lety v jihokorejském Soulu.
Oříškem byla kapitola napsaná v dialektu provincie Jižní Čolla

A jak vypadá demonstrátor příčného vlnění?

„Uvnitř se nacházejí pružiny a po obvodu jsou umístěna táhla, za která když člověk zatáhne a pustí, uvidí, jak příčné nebo podélné vlnění vypadá,“ popsal seismolog Jakub Klicpera.

Součástí expozice jsou i tabule, na kterých si lidé přečtou informace o historických zemětřeseních.

„Tato výstava tabulí byla k vidění v Teplé a nyní se přesune do těchto prostor, kde bude do té doby, než se rozhodneme pro jejich změnu,“ poznamenal seismolog Milan Brož.

V seismologickém muzeu mohou lidé vidět i nový film o západočeských zemětřeseních. Tam se lidé dozvědí, nejen jak zemětřesení v západních Čechách vzniká, ale i jak se všude v okolí projevuje. Ve filmu jsou slyšet i výpovědi svědků.