Chebané se konečně dočkali. Už tradiční předzvěst příchodu jara pár čápů bílých, který se pravidelně zabydluje na komíně nad chebským hypermarketem Albert přiletěl i letos. Přesněji řečeno, lidé zaznamenali návrat jen jednoho z páru. Čáp se vrátil téměř o tři dny dříve než v loňském roce.

„Letošní přílet čápů bílých (Ciconia ciconia) do Chebu je opět poměrně brzký," řekl ornitolog Pavel Řepa. „Tito ptáci obvykle přilétají v poslední dekádě března či na začátku dubna. Kvůli častým změnám počasí by mohli mít určité problémy s rozmnožováním," uvedl.

Celý proces reprodukce je celkem složitý a v přírodě se počítá i se ztrátami. Čápi poměrně dlouhou dobu po příletu dostavují hnízdo z předešlého roku, takže než dojde k prvnímu páření, bude to ještě chvíli trvat. První vajíčko by tak čapí pár mohl snést začátkem dubna.

„Neví se proč, ale mnoho druhů ptáků se vrací ze svých zimovišť mnohem dříve než v minulých letech. Rozhodně to ale nemůžeme pokládat za vliv globálního oteplování," upřesnil ornitolog Řepa.

Přílet těchto nádherných tvorů zaregistrovalo mnoho lidí. Snímek čápa se dokonce ukázal na oficiálních facebookových stránkách města Chebu.

Renata Vyklická z Chebu poznamenala: „Super, miluji čápy na komínu u 'Alberta', ještě že jim tam ten komín nechali."

„Cheb je nádherný a na naše čápy koukám přímo z okna," uvedla Dana Žáčková.

Marta Maxová má o čápy starost zejména kvůli povětrnostním vlivům: „Podle předpovědi mu tam napadá sníh, tvrdily rosničky."

Na své čápy čekají také další místa v regionu. Město Teplá bylo známé tím, že zprostředkovávalo na svých webových stránkách on-line video přenos přímo z čapího hnízda. To podle starostky Jany Čížkové bude i letos. „Na on-line přenos jsme samozřejmě připravení. Naši čápi však ještě nepřiletěli. V Teplé stále panuje zima. Dejme jim ještě tak dva týdny," dodala s tím, že také letos bude přichystána výtvarná soutěž na téma 'Naši tepelští čápi'.