Cheb Nekonečný příběh připomíná situace okolo jihovýchodního obchvatu Chebu. Proti stavbě se postavila část obyvatel města. Nevěří, že bude komunikace bezpečná. Krajští politici proto přistoupili na jejich požadavek a provedli audit stavby. Ten ukázal, že je obchvat v pořádku, ale obyvatelé zpochybňují objektivitu kontroly. Stavět se má přitom už letos.

„Investor i město Cheb stavbu obchvatu příliš idealizují. My o tom nejsme až tak přesvědčeni,“ řekla Lenka Fleischmannová z petičního výboru, který proti obchvatu bojuje. „První sporná záležitost je plánovaná okružní křižovatka na Svatém Kříži. Bezpečnostním auditem jsme chtěli prověřit, zda je takovéto řešení bezpečné vzhledem k tomu, kolik automobilů tam denně projede. Audit však ukázal, že situace bezpečná je. Dalším problémem je dle našeho názoru okružní křižovatka nad Dolíčkem.

Samotná křižovatka je v pořádku, ale bojíme se návazností silnice na stávající infrastrukturu,“ uvedla s tím, že odpůrci obchvatu mají jen omezené množství informací. Podle dotčených Chebanů existuje v plánované stavbě víc problémových míst. Nedořešené je podle nich například napojení na stávající komunikace v Podhradu, kde prý mohou nastávat komplikace, stejně u křižovatky ulic Vrázova a Nižnětagilská.

Lidé z petičního výboru ‚Jihovýchodní obchvat Chebu' zpochybňují i nezávislost auditu. Společnost MottMacDonald totiž vypracovala pro Karlovarský kraj Koncepci silniční dopravy v kraji. Kdyby audit ukázal chyby, zpochybnila by svou dosavadní práci. „Proto vznikla sbírka na provedení opravdu nezávislého bezpečnostního auditu stavby. Prvním významným přispěvatelem do této sbírky je zastupitel města, lékař Tyrpekl,“ uvedla Fleischmannová.

Představitelé kraje o plánu části obyvatel netuší. „O novém auditu, který by si petiční výbor chtěl udělat, nevím,“ sdělil Petr Navrátil, náměstek hejtmana pro dopravu a silniční hospodářství. „Nevidím žádný objektivní důvod, proč by si ho měli nechat vypracovat. Je to ale patrně proto, že náš audit neukázal téměř žádné pochybnosti o stavbě obchvatu,“ dodal.

Nový audit mohl být již téměř hotový. V rámci své bakalářské práce jej chtěla vypracovat Jana Vaníková, studentka ČVUT, oboru dopravního stavitelství. „Neváhala jsem a kontaktovala investora pro poskytnutí podkladů,“ popisovala studentka. „Naše setkání proběhlo, ale nikdo mi nechtěl podklady poskytnout, a to i když se jedná o veřejnou stavbu, při které by měly být informace veřejně dostupné.“ Jak uvedla, její vedoucí práce dostal navíc doporučení se touto stavbou nezabývat. „Musela jsem si tak vybrat jiné téma, protože se toto politicky nehodilo,“ upřesnila.

S tímto tvrzením ale krajští politici nesouhlasí. „Studentka již na začátku deklarovala, že je obchvat zbytečný a špatně naplánovaný. Myslím si, že to není známka objektivnosti,“ vysvětlil Navrátil.