CHEBSKO

CHOPINŮV FESTIVAL si milovníci hudby užijí v Mariánských Lázních už o tomto víkendu. Slavnostní zahajovací koncert se uskuteční dnes od 19.30 hodin ve Společenském domě Casino.Po dvou koncertech se pak uskuteční v sobotu a v neděli.

OŽIVME PRAMENY! To je výstižný název akce, která pořádají dobrovolníci v obci, která téměř zanikla. Ode dneška až do do 21. srpna bude přímo v obci tvořit skupina sochařů, malířů, architektů a etnologů. Nachystán je souběžně bohatý a rozmanitý program pro veřejnost koncerty, performance, autorská čtení, taneční vystoupení, přednášky, vernisáže, výstavy a diskuze. Vystoupí například Dominik Zezula (Děti mezi reprákama), Space Love nebo mladí básníci z Bezejmenné generace.

HISTORICKÁ HASIČSKÁ vozidla budou v neděli k vidění na chebském náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. V sobotu se totiž v německém Waldsassenu koná slavnost u hasičského domu, v neděli se proto auta přesunou i do Čech. Výstava vozidel a pump začne ve 14 hodin.

SOKOLOVSKO 

KONCERT TRIA P.E.S. Folkové trio P.E.S. se zaměřuje na swing, akustický jazz, šanson, blues a populární hudbu 50. a 60. let, do které se úspěšně stylizuje. Koncert startuje v pátek 12. srpna v Alfa Music Klubu od 20 hodin a vstup je zdarma.

ČESKO NĚMECKÁ POUTNÍ MŠE SVATÁ se koná v sobotu 13. srpna od 10 hodin v kostele v Chlumu Svaté Maří. Během ní zazní skladby chodovského učitele, skladatele a regenschoriho Franze Heinzmanna (31. 3. 1877 8. 4. 1966), který je složil právě pro účely svatovavřinecké pouti. Franz Heinzmann byl od roku 1905 učitelem měšťanské školy v Chodově, později se stal jejím ředitelem a za jeho působení dosáhl počet žáků sedmi stovek. O hudební doprovod poutní mše se postará plzeňský pěvecký sbor Rezonance pod vedením prof. Jitky Chaloupkové.

SLAVNOST NANEBEVZETÍ MARIE poutní slavnost Nanebevzetí Panny Marie na Chlumu Svaté Maří a 17. egerlandský modlitební den se koná v neděli 14. srpna v poutním kostele od 10 hodin. Všichni poutníci jsou následně zváni do pivního stanu na náměstí, kde se bude oslavovat společně s egerlandskou dechovou kapelou z Münchenreuthu.

TACHOVSKO 

ZÁMEK V BEZDRUŽICÍCH bude po několika letech uzavření opět přístupný veřejnosti. Zámek bude otevřen v sobotu v rámci Letního barokního festivalu. Akce Odemčený zámek Bezdružice nabídne mimořádné komentované prohlídky interiérů, výtvarné dílny a večer letní kino na náměstí.

KLADRUBSKÁ POUŤ nabídne o víkendu řadu akcí pro všechny generace. Připraveno je několik výstav (fotografická, chovatelská, zemědělská technika, filmové plakáty), dětský bleší trh, hudební vystoupení na náměstí (v sobotu Agnes Rock, Lords a Kečup, v neděli myslivecká kapela Atlas, Walda Nerušil, Bohemian Pipe Band, Miloš Knor, Anakonda Benda), komorní koncert v klášteře (v sobotu Západočeský symfonický orchestr Mariánské Lázně v rámci festivalu Kladrubské léto) a řada dalších doprovodných akcí.

CYKLUS KONCERTŮ HUDEBNÍ PERGOLA bude v Konstantinových Lázních pokračovat v sobotu od 19 hodin, kdy na náměstí vystoupí plzeňská country kapela Petr nebo Pavel.

KARLOVARSKO

KARLOVARSKÝ AM BIKEMARATON se koná už zítra od 8 hodin. Zázemí závodu se stěhuje zpět na Meandr Ohře, který patří k nejoblíbenějším areálům bikerů seriálu Kolo pro život. Závodníkům pořadatelé nabídnou tři trasy o délce 57, 37 a 22 kilometrů. Z toho první dvě zůstávají v původní podobě. Nejkratší trasa D je zcela nová a přítomní si na nezávodní vyjížďce užijí nové výhledy a zdravou přírodu v okolí.

TŘETÍ ROČNÍK BMX A SKATE ZÁVODŮ zaplní zítra ostrovský skatepark. Sportovní klání s regionální i republikovou účastí na skateboardech a kolech doplní také hudební produkce, tréninky nebo chillout zóna. Startuje se v 10 hodin, vstup je zdarma. K vidění budou ty nejlepší triky.

RECESISTICKÝ ZÁVOD pořádaný u příležitosti oslav 500. výročí založení města Jáchymov startuje zítra v 15 hodin v labyrintu v parku na náměstí Republiky, kde byly roku 1906 zřízeny první radonové lázně na světě. Úkolem bude přinést vodu v láhvi od jámy Rovnost, kam chodil Josef Prennig pro radonovou vodu. Dobový oděv vítán.