Ovoce začal sklízet kamerový systém v Hranicích u Aše. Tam se neustále radnice setkávala s vandalismem. Lidé zde často ničili městské vybavení lavičky, odpadkové koše a mnoho dalšího. Předloni nechala radnice rozmístit po městě několik kamer, které sledují především noční život v Hranicích. A svůj účel splnily. Vandalů je nyní méně.

„Lidé ve městě se naučili kamerový systém respektovat a vandalismu vcelku ubylo," informoval starosta města Miroslav Picka. „Poslední případ poškození městského majetku jsme řešili v minulém roce, kdy nám nějací lidé poničili posezení na Stezce kamenů. Je zajímavé, že se tito lidé většinou odhodlají poničit věci, které jsou nejblíže městu. Do větších dálek od centra se většinou nedostanou," informoval starosta města.

Kamerový systém dokázal také odhalit jednoho pachatele, který v loňském roce poničil lampu veřejného osvětlení nedaleko hřbitova.

„Přišli jsme na to, že tam máme uraženou novou lampu veřejného osvětlení, která je jedinečná tím, že pochází až z Itálie a dělá se na zakázku," sdělil starosta Miroslav Picka. „Viník se nám však žádný nehlásil. A tak jsme usedli ke kamerám a podívali jsme se na záběry. Zanedlouho jsme odpovědného člověka objevili. Jednalo se o jednoho z mužů, kteří nedaleko tohoto místa vyměňovali pojízdné záchody. Ten při manévru s nákladním autem zacouval až na lampu, kterou zlomil. Okamžitě jsme firmu, která měla výměnu na starost, informovali o tom, co se stalo. Ta nám vyšla vstříc a sdělila nám, že jakmile budeme mít fakturu za novou lampu, uhradí škodu ze svého pojištění," zdůvodnil Picka.

A nešlo o žádnou lacinou záležitost, tím, že se jednalo o venkovní světlo na zakázku, muselo město počkat více než tři měsíce na dodání nové.

„Její cena byla 50 tisíc korun, takže to bylo zatím nejvíce, co nám kamerový systém zachránil," řekl starosta Miroslav Picka.

Navíc město Hranice také přemýšlí o tom, že by se kamery mohly objevit ještě na několika místech, aby se tak ještě více podařilo v budoucnu vandalismu zabránit.