Na štědrovečerním stole ho bude mít i Anna Králová z Karlových Varů. „Kapra jsme měli ke štědrovečerní večeři pokaždé. Jedná se o tradici a nemíníme ji porušovat,“ sdělila.

„Manžel ho půjde koupit až den před Štědrým dnem. Připravujeme ho klasicky v trojobalu jako řízek. K tomu samozřejmě klasický bramborový salát a připravujeme i rybí polévku. Manžel umí kapra připravit tak, že v něm nejsou téměř žádné kosti. Já k polévce připravuji akorát osmažený chléb, jinak je štědrovečerní tabule v rukách mého manžela,“ dodala.

Nejslavnější sladkovodní ryba nesmí chybět ani na talíři v rodině Dvořákových z Chebu. „Na kapra nedáme dopustit. Loni jsme si sice koupili lososa a zkusili jsme udělat štědrovečerní večeři z něho, ale nebyl to žádný zázrak. A navíc byl losos neuvěřitelně drahý. Neříkám, že je to špatná ryba, ale chuťově nám nevyhovoval, takže se letos vrátíme opět ke klasice se smaženým kaprem a bramborovým salátem,“ uvedla Eva Dvořáková.

Cenově se kapr letos v regionu pohybuje na úrovni loňského roku. „Ceny kaprů se v karlovarském regionu pohybují mezi 85 až 100 korunami za kilo živé váhy. Kuchání stojí od 80 do 100 korun. Záleží na tom, jak hodně si přeje zákazník kapra naporcovat,“ uvedl rybář Jiří Čermák z Karlových Varů. K prodeji bývají i štiky, candáti, amuři, tolstolobici nebo pstruzi.

4 V roce 2003 se naše sdružení jmenuje Občanské sdružení Plzeňská dráha-výtopna Cheb a kromě změny na zájmovýspolek fungujeme dodnes.
Poprvé jsem řídil lokomotivu v 11 letech, říká strojvedoucí Petr Proft