Vedro, které doposud ochromilo region, přineslo dost starostí v nejrůznějších provozech, kde je i v běžném pracovním dni teplo. Ovšem kasteláni hradů na Chebsku si počasí pochvalují. Hrady evidují nárůst návštěvnosti.

„Tak u nás zatím v létě přišlo minimálně o 15 procent návštěvníků více než loni," pochvaloval si uplynulé dny Lumír Novák, kastelán hradu Seeberg v Poustce u Františkových Lázní. „Úplně přesná čísla budeme znát jako tradičně až po sezoně, ale můj hrubý odhad by se neměl od skutečnosti lišit. Kupodivu k nám letos i přes vedra míří stále více skupinek kolařů i ze vzdálenějších míst. Dost hostů přichází také ve větších partách s holemi na nordic walking. Letošní sezóna nám zatím dělá radost. A to máme ještě přichystáno několik atraktivních programů. Hosté se budou moci těšit třeba na festival vína nebo rozloučení s prázdninami pro děti," lákal.

Chládek vyhledávají lidé i na hradě Vildštejn. Tam míří celé rodiny zejména k večeru, aby se po horkém dni osvěžily. „Návštěvnost je během dne celkem stejná, ale zaznamenali jsme nárůst hostů na hradě ve večerních hodinách, a to zhruba 20 procent," potvrdil majitel hradu Miloslav Pumr s tím, že na prohlídku hradu vyráží nejen rodiny s dětmi, ale i sami dospělí.

Stále stejnou návštěvnost mají na chebském hradě, kde podle kastelána lidé raději vyrážejí k vodě než za chládkem do podhradí. „Větší zájem o prohlídku hradního komplexu neregistrujeme," uvedl kastelán hradu Cheb Tomáš Dostál. „Lidí k nám chodí stále stejně a výraznější nárůst hostů kvůli horkému počasí neregistrujeme. Ale lidé, co sem v těchto dnech zavítají, nám mnohdy sdělí, že například v kasematech je velmi příjemné chladno," dodal kastelán Tomáš Dostál.