A nejlépe se umístil Cheb, který bude na celostátní úrovni bojovat o titul Historické město roku 2014.

„Město Cheb se zúčastňuje soutěže od roku 1997. Již dvakrát jsme byli nominováni mezi prvními třemi městy, ale získat titul se nám zatím nepodařilo," uvedl starosta Petr Navrátil s tím, že by ale bylo velmi příjemné, kdyby se město mohlo titulem pyšnit.

Hodnotící komise, která byla složena ze zástupců Ministerstva pro místní rozvoj, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Lokti, vyhodnotila předložené přihlášky a navštívila přihlášená města. Ta prezentovala své programy regenerace a zaměřila se nejen na obnovu řady významných kulturních památek, ale i na vylepšení infrastruktury, možnosti kulturního vyžití občanů a celkový dojem. Součástí prezentace byla i procházka městem s prohlídkou obnovených objektů. Velkou zásluhu na tom, že města vypadají dobře a mohou být pozitivně hodnocena, má památková péče a Národní památkový ústav, jehož pracovníci odvádějí mnohdy náročnou a nelehkou práci.

„Na základě bodového hodnocení komise stanovila pořadí, kdy se vítězem stalo město Cheb. Hodnocení přihlášených měst v jednotlivých kritériích bylo velmi vyrovnané," sdělila Inka Ratajová z NPÚ v Lokti. „Odměnou výherci v tomto krajském kole bude finanční částka v hodnotě 100 tisíc korun. Cheb tak postupuje do celostátního kola soutěže a bude usilovat o titul Historické město roku 2014, který může v případě výhry přispět do městského rozpočtu částkou ve výši jednoho milionu korun."

Od roku 1997 je cena předávána při příležitosti slavnostního setkání ve Španělském sále Pražského hradu, které je zároveň oslavou Mezinárodního dne památek a sídel.