Chebští zastupitelé budou dnes hlasovat, zda má město koupit bývalý klášter na Spáleništi. Návrh ale asi neschválí, už není důvod. Majitel oznámil, že když objekt nekoupí Cheb, nechá ho sám zbořit. A město s ním jiný záměr nemělo. Klášter naposledy trápil hygieniky, protože byl jedním z ohnisek nákazy žloutenky. To donutilo představitele Chebu jednat, a tak se sešli se zástupcem turecké společnosti. Ten by městu areál o velikosti necelé 4 hektary prodal za 20 milionů korun. „Metr čtvereční by vyšel na 508 korun," uvedl starosta Petr Navrátil.

Cenu by zvedla ještě demolice. „Odhady mluví asi o pěti až sedmi milionech, které by byly třeba na demolici. Pokud bychom započítali ještě zasíťování, bylo by to pro město nevýhodné," podotkl starosta. Radní proto nedoporučují objekt koupit.

„Při jednání nám zástupce vlastníka oznámil, že objekt nechá zbourat sám. Už jedná se stavebním úřadem a k demolici by mělo dojít ještě letos," sdělil Petr Navrátil s tím, že cíl, který město mělo, tak vlastně bude splněn.

Objekt přidělával vrásky i majiteli, turecké společnosti, protože o jeho koupi dlouho nikdo neměl zájem. Vlastník ale musel jen na dani z nemovitosti ročně platit přibližně sto tisíc korun.