Jízdu vlakem může zpříjemnit cestujícím z Františkových Lázní pěkná kniha či časopis. Do celostátního projektu ´Kniha do vlaku´ se Františkovy Lázně připojily jako první město v Karlovarském kraji. Na františkolázeňském nádraží se nově otevřela bezplatná knihovnička, kde si knihu mohou zapůjčit i ti, kteří vlakem nepojedou a chtějí si publikaci přečíst v klidu domova.

„Kniha do vlaku je nekomerční projekt Městské knihovny v Mikulově a Českých drah, který se zaměřuje na rozšíření čtenářství a vztahu ke knihám bezplatným půjčováním knih nebo případně časopisů," informovala Šárka Hejzková, vedoucí Městské knihovny Františkovy Lázně. „Městské knihovny po celé republice chtějí nabídnout nejen cestujícím Českých drah novou službu, která už funguje v některých zdravotnických zařízeních, ve dvou veřejných parcích a v některých institucích v České republice," poznamenala vedoucí knihovny.

Vzhledem k tomu, že ´Kniha do vlaku´ funguje už od roku 2014, mají čtenáři nyní možnost vrátit knihu i na jiném místě, než si ji vypůjčili. Tuto službu v současné době poskytuje více než patnáct nádraží v České republice.

„Vše funguje na principu vezmi knihu, vrať knihu, přičemž nemusí být stejná. Do knihovničky mohou lidé umístit libovolné knihy, pokud po obsahové i formální stránce odpovídají obecnému vkusu," vysvětlila Šárka Hejzková.

Slavnostní otevření knihovničky se uskutečnilo ve vestibulu nádražní haly za přítomnosti vedoucí městské knihovny Šárky Hejzkové, knihovnice Jany Žákové a zástupců města.

„Věřím, že projekt bude mít velký úspěch a cestující budou knihovničku využívat. Myslím, že postupně se to může rozvíjet i v jiných městech," uvedl František Šnajdauf, místostarosta Františkových Lázní.

Police s knížkami na františkolázeňském nádraží je zřetelně označena, opatřena půjčovním řádem a volně přístupná všem lidem v rámci otevírací doby nádražní budovy. Je jen na rozhodnutí obyvatel Františkových Lázní, zda vypůjčenou knihu vrátí, či si ji ponechají a přinesou za ni jinou.

Radek Wunderlich