„Kolaps karlovarského infekčního oddělení potvrdil to, co iniciativa říká od února: Že bez přiměřeně zaplaceného personálu nemocnice zkolabuje a pacienti přijdou o péči,“ říká za Iniciativu sester Miroslava Korseltová, vrchní sestra chebské interny.

„Vedení kraje naše slova, slova vyčerpaných zdravotnic a zdravotníků, kteří znají situaci z dennodenní praxe, z první ruky, neposlouchalo. Tady je výsledek.“

Jediným řešením, aby se situace nezhoršila, je podle Iniciativy sester splnění jejich požadavků, což je například zvýšení mezd na úroveň okolních zařízení.

„To může v prvním kole zastavit stále probíhající odchody personálu. Další sestry pak může do KKN nalákat následná úprava mezd v KKN při zohlednění odsloužených let, aby se odstranil nelogický a nespravedlivý rozdíl mezi ohodnocením téže práce mzdami v KKN na jedné straně a platy ve státních nemocnicích na straně druhé,“ vysvětluje Miroslava Korseltová. Vedení kraje podle jejích slov za tři měsíce nepřijalo ani základní opatření k zastavení odchodů sester za lepšími mzdami, které najdou ve všech obdobných zařízeních v kraji.

„Nechtějí-li krajští politici a vedení nemocnice obyvatele o jediné infekční lůžkové oddělení v kraji a po něm další a další oddělení- připravit, musejí jednat okamžitě. Musejí svolat mimořádné jednání zastupitelstva a alespoň splnit první kolo požadavků Iniciativy. Čas se jim krátí,“ dodává.

Krize chebské nemocnice bude hlavním tématem besedy, která se uskuteční v pondělí 15. května v chebské knihovně.

Účast přislíbila i hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová a generální ředitel Josef März. Akce se koná v přednáškové místnosti od 16.30 hodin.

Ilustrační foto
To je sabotáž, pohrozila sestrám Iniciativa. Z pomoci infekčnímu oddělení tak sešlo