Řeč je o kadeřnici Iloně Lazurové z Chebu, která přímo v centru města dává tvar vlasovým kšticím. Kromě toho, že nechává na hlavách dam a pánů svůj podpis, stává se také častokrát vrbou zákazníků, ti se jí mnohdy svěřují se svými tajemstvími.

„Komunikace s lidmi je pro kadeřnici tou nejdůležitější věcí, která musí fungovat," svěřuje se Ilona Lazurová. „Nejenže je třeba mluvit o přání lidí, jaký účes by na hlavě chtěli mít, ale také s nimi často probírám osobní problémy a starosti, které se však ode mě nikdo nedozví. Tento důvěrný vztah mezi kadeřnicí a lidmi funguje již desítky let," poznamenala kadeřnice.

Učit se začala hned po základní škole a jako mladá studentka navštívila nejrůznější místa, kde se starala o správný účes lidí.

„Při učení jsem se musela poprat nejen s dámskými účesy, ale i s pánskými a byla to ta nejlepší škola života. Jezdili jsme stříhat i vojáky na vojnu anebo seniory do domova důchodců," zavzpomínala.

Právě práce mezi seniory v ní zanechala v mladém věku hlubokou stopu, kdy mnohdy sledovala již nemohoucí stařenky a dědečky, kteří však i v tak těžkých chvílích potřebovali vlasy upravit.

„Pokud se takto mladý člověk, jako jsem byla já, setkává s mnohdy smutnými osudy starých lidí, kteří jsou však za jeho práci i přes svou nemohoucnost vděční, poznamená ho to na celý život. Jinak s nimi jedná, ví, jaké mohou mít pocity, a má k nim mnohem jiný vztah, než kdyby se s nimi nikdy nesetkal," uvedla Ilona Lazurová. „Kadeřnice jako já je pak neuvěřitelně šťastná a naplňuje ji pocit radosti, že takto nemohoucímu mohla pomoci," dodává.

V její rodině se však nikdo tomuto řemeslu nikdy nevěnoval, jak sama říká, všichni měli nadání pro něco jiného.

„Dokonce se kadeřnicí nestala ani má dcera, kde jsem si to přála, ale jsem na druhé straně ráda, že se nenechala zlomit a dělá to, co ji baví, než aby se věnovala něčemu, co by ji vnitřně nenaplňovalo," poznamenala kadeřnice.

Kromě toho, že ostříhala již stovky lidí, a to jak z Čech, tak i ze zahraničí, dává sama školu i nově příchozím učnicím.

„Zrovna v tuto chvíli mám u sebe moc šikovnou kadeřnici Lenku, které dávám i různé rady na střihy, ale zároveň jí nechávám volnou ruku. Těší mě, že někdo se vzdělává a pracuje podle rad, které jsem si kdysi vytvořila já," usmívá se.

A co říká na pokrok v kadeřnictví?

„Základ toho, co jsem se naučila ve škole, je stále stejný, mění se jen trochu technika střihů a kosmetické přípravky, které nejsou tak agresivní jako v minulosti."