Chutnější, zdravější, nadýchanější, křehčí. Tak hodnotí kuchařky, učitelky i děti z mateřské školky Pohádka v chebské ulici 26. dubna pokrmy, které jsou namísto klasickým způsobem připravovány v konvektomatu. To je zařízení, které nahradí jak klasickou troubu, tak pánev a leckdy i hrnec. Navíc ale, a to je podstatné, umí vařit mnohem zdravěji.

„Konvektomat nabízí šetrnější tepelné úpravy – vaření v páře, dušení ve vlastní šťávě a smažení téměř bez tuku. Tím nejen ušetříme čas a energii, ale zároveň zvýšíme kvalitu stravy,“ pochvaluje si ředitelka Ludmila Mračková. „Už o něj mají zájem i v ostatních školkách.“ Její slova potvrzuje i školící šéfkuchař Hermann Salzer, který přišel do tamní kuchyně konvektomat předvést.

„V přístroji lze připravovat například zeleninu. Ta neztrácí barvu, naopak si zachovává vitamíny, minerály, stopové prvky a aromatické látky,“ uvedl. Kuchařky se s novou mašinkou za čtvrt milionu korun, která se jim objevila v kuchyni díky chebskému městskému úřadu, teprve seznamují.
„Zkoušeli jsme, jak uvařit brokolici a upéci rybu na přírodní způsob,“ konstatovala vedoucí kuchyně Věra Hošková. „Bylo to úplně o něčem jiném. Brokolice zůstala pěkně pohromadě, svěže zelená a chutná. Ryba, která je z běžné trouby vysušená a při krájení se rozpadá, zůstala šťavnatá a porcovat se dala bez nejmenších problémů.“