Tisíce projíždějících aut, neustálé otřesy a hluk. Tak podle obyvatel chebské části Háje vypadá každodenní život u jihovýchodního obchvatu, který se otevřel v loňském roce. Krajský projekt obchvatu výrazně ulehčil dopravě v centru města, na druhé straně však vyvolal protesty občanů z Hájů. K překročení limitů hluku podle studie hygieniků nedošlo. I tak však Karlovarský kraj lidem v Hájích pomůže a bude hledat možnost, jak část obchvatu odhlučnit.

„Lidé z městské čtvrti Háje Karlovarský kraj upozornili na hlučný provoz na trase, který neutichá ani v nočních hodinách. Požádali také o možnost vybudovat protihlukovou stěnu, která by problém vyřešila," uvedla Jana Pavlíková, mluvčí Karlovarského kraje.

V územním plánu města byl však projekt na vybudování obchvatu zanesený již v roce 1996.

S řešením situace přišel náměstek hejtmana Karlovarského kraje Jakub Pánik. Zdůraznil, že kvůli vybudování jihovýchodního obchvatu se podstatně ulevilo lidem žijícím v centru Chebu, ale zároveň je nutné brát v potaz, že doprava na obchvatu poroste.

„To podstatné je, že v území Hájů obchvat desítkám obyvatel znepříjemňuje život. A i když splňuje limity hluku, nabízím, že zadám krajské správě a údržbě silnic připravit analýzu, která popíše, jak by bylo finančně náročné odhlučnění části trasy, kdyby se například vybudovala protihluková stěna," uvedl Jakub Pánik.

Informaci pak chce předložit krajské radě a zastupitelům, aby věděli, s jakými náklady je třeba počítat.

„Pro rozpočet to nebude zásadní částka, ale je třeba taky vidět ty stovky milionů, které potřebujeme na opravy silnic II. a III. tříd, aby byly bezpečnější pro naše obyvatele. Bude na zastupitelích, jestli odhlučnění obchvatu předřadí před ostatní záležitosti. Věřím, že se rozhodnou správně," poznamenal Jakub Pánik.

K jeho návrhu se připojili i ostatní zastupitelé, kteří uvítali pomoc obyvatelům Hájů, pokud bude k dispozici vize financování a návrh realizace odhlučnění.

Nový obchvat Chebu, který přišel na 400 milionů korun, umožňuje objet město od hraničního přechodu Svatý Kříž přímo na rychlostní silnici R6. Měl by tak ulehčit zejména centru města, přes které dosud jezdily kamiony do a z Německa. Silnici postavil Karlovarský kraj s pomocí dotace z Regionálního operačního programu. Jedná se o jednu ze tří velkých silničních staveb, které se letos v kraji dokončují.