To je výsledek intenzivní spolupráce města Cheb s Arcidiecézní charitou Praha na přesídlení krajanů, kteří žili v oblasti bojů na Ukrajině. A stěhují se právě do Chebu.

„Po několika měsících se nám podařilo do Chebu přivést čtyři rodiny našich krajanů, kteří museli kvůli bojům odejít ze svých domovů. Čtyřem rodinám jsme nabídli bydlení a jedna ještě projevila skutečný zájem o další byt," vysvětlil chebský starosta Petr Navrátil. „Teď bude následovat legislativní proces přesídlení z dosavadního azylového zařízení Ministerstva vnitra v Červené nad Vltavou k nám do Chebu," podotkl.

Přestěhováním rodin, které by se mělo s největší pravděpodobností uskutečnit koncem měsíce ledna příštího roku, začne několikaměsíční zařizování spojené s hledáním zaměstnání, umístěním dětí do školských zařízení, hledáním praktického lékaře nebo nákupem základního vybavení domácnosti. To je jen část úkonů, které budou muset krajané absolvovat. Vedení města proto sestavilo pracovní tým, který bude nápomocen při rychlém začlenění jednotlivců do běžného života. „Jak jsem měl možnost z našich setkání vypozorovat, jedná se o milé a skromné lidi. Většinou jsou to vysokoškolsky vzdělaní lidé, kteří se však nebojí přijmout jakoukoliv práci. Jejich prioritou je rychle se naučit jazyk," doplnil starosta.

Kdo by rád rodinám ulehčil jejich začátek v novém prostředí, může jim například pomoct s vybavením bytu. Městské byty mají sice kuchyňskou linku, ale postele, židle a další nábytek zde chybí. Zástupci charity lidem poradí, kdy, jak a čím pomoct.

Těmito pěti rodinami ale snaha města Chebu nekončí. V příštím roce by město Cheb chtělo vyčlenit další byty.