Na první pohled budí respekt a je patrné, že není Čech. Když s ním však člověk pohovoří, vycítí velký přehled i pokoru před těmi, co něco vlastním úsilím dokázali. O kom je řeč? O ruském hejtmanovi Hornouralského kraje Nikolaji Kulishovi, který navštívil Karlovarský kraj. Chebský deník s ním hovořil zejména o možnostech efektivní spolupráce mezi oběma regiony.

Pokolikáté jste pracovně navštívil Karlovarský kraj? Už evidujete nějaké pozitivní výsledky z těchto cest?

V pozici hejtmana Hornouralského kraje jsem v Karlovarském kraji podruhé. Poprvé jsem ve vašem regionu byl v květnu letošního roku s cílem obnovit partnerské vztahy s obcí Libá u Chebu. Nečekaně jsem ve vašem kraji potkal spoustu lidí, kteří chtěli prodloužit družbu, jež fungovala dříve v rámci partnerství mezi Tagilem a Chebskem.

Podařilo se nám tak uzavřít smlouvy o spolupráci s dalšími subjekty i mimo obec Libá. Jedná se například o Taneční školu Vladimíra Hány, AVZO Cheb, Mariánské Lázně i Divadlo Boženy Němcové ve Františkových Lázních. A už jsou tady hmatatelné výsledky zájmu o spolupráci mezi partnery třeba 15 dětí z uralských vesnic poznalo nové kamarády na mezinárodním dětském táboře Vladimíra Hány, folklorní soubor uralské vesnice Pokrovka úspěšně vystoupil ve Františkových Lázních, v Teplé i v Mariánských Lázních a účastnil se festivalu v Libé. Z nových českých partnerů náš kraj již navštívil Jiří Černý z Triniti klubu a navázal zde kontakty pro spolupráci v mezinárodním projektu ´Děti fitness aneb sportem proti drogám´. Na Uralu už také pobývala oficiální delegace z Chebu a účastnila se festivalu ´Polodrahokamy Uralu´. Na mezinárodním veletrhu cestovního ruchu ´Expotravel 2013´ v Jekatěrinburgu se také skvěle prezentovaly Mariánské Lázně, Františkovy Lázně a Lázně Kynžvart.

A stranou vzájemné spolupráce nejsou ani mladí fotbalisté. Jiří Bock z Františkových Lázní stvrdil za sportovní klub Fenix smlouvu ve sféře rozvoje sportu. A v lednu 2014 už první sportovci z Uralu přijedou do Chebu na turnaj v minikopané.

Pozorujete zde nějaký posun oproti předchozím návštěvám ruských delegací?

To rozhodně! Dříve návštěvy našich oficiálních delegací začínaly přípitky na družbu a končily sliby typu ´budeme dělat všechno pro rozvoj partnerských vztahů´. A tím to také vážně končilo! Teď už však pozorujeme konkrétní výsledky. A ty se dotýkají nejen oficiálních zástupců jednotlivých partnerů, ale především dětí, umělců a turistů a prostě těch takzvaně obyčejných lidí. A to je podle mne ta pravá lidová diplomacie. Nesmírně mne také v tomto ohledu těší podpora českých a ruských médií. Moc si vážím smlouvy uzavřené právě s Českým klubem novinářů.

A další stvrzení spolupráce…?

Byli jsme na návštěvě u hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného a domluvili se na podepsání memoranda, do kterého se zapojily Teplá, Libá, Cheb a vaše hlavní město Praha.

Vnímáte optikou nezaujatého pozorovatele, že zde právě vrcholí aktivity před volbami do Poslanecké sněmovny ČR?

Samozřejmě že vnímám, ale co se vašich voleb týká, řeknu to stručně ať se českým občanům podaří ten správný výběr. Je totiž důležité pochopit, že ´krále dělá právě jeho lid´.

V jaké oblasti mají podle vás naše regiony (Hornouralský a Karlovarský kraj) šanci nejvíce a efektivně spolupracovat?

Zjednoduším to do hesel děti, mládež, kultura a sport. Podnikatelské aktivity v nejrůznějších oborech s tím vším nepopiratelně souvisí.