„Lidé většinou znají levanduli z Provence, která se proslavila kosmetikou a esenciálními oleji. Většinu levandule ve Francii je možné najít jen jako konvenční nebo-li chemicky ošetřovanou a strojově sklízenou, tedy vhodnou právě pouze ke kosmetice či parfémářství. U nás ale v Levandulovém údolí vyrábíme produkty zdravé výživy v BIO kvalitě,“ sděluje jedna ze zakladatelek Levandulového údolí, Helena Neumannová, která společně se svým týmem začala psát příběh Levandule Chodouňské v roce 2014. „Měli jsme za sebou úžasné farmářské slavnosti, které jsme přinesli do této země s mou kolegyní Milenou Krčálovou a mojí rodinou. Tímto jsme navázali na tradiční bylinkářství. Obě dvě máme totiž vzdělání z oblasti medicíny. Máme spoustu kolegů mezi naturopaty, lékaři, sestrami a léčiteli a já jsem s levandulí mohla do České země přinést i jiný úhel pohledu. To především z toho důvodu, že jsem měla tu čest sledovat práci šamanů, a to v Jižní Americe a později i v Africe,“ uvádí s tím, že české bylinkářství bylo vždy jedno z nejúspěšnějších na světě. „Naše naturopatie totiž leží na dvou základních pilířích. Pracuje s bylinami a minerály stejně jako fenomén českého lázeňství,“ vysvětluje Neumannová.

V roce 2014 v Chodouni vysadili 50 tisíc levandulí. „Tehdy měly tři centimetry. Musím se přiznat, že jsme vůbec netušili, co dokážeme v příštích deseti letech. Příznivé podmínky pro levanduli, které tady máme, umožnily levanduli opravdu zázračné účinky. Levandule Chodouňská obsahuje mimo antioxidantů, přírodních antibiotik, antiseptik, antidepresiv jako jediná na světě i bioflavonoidy, které dokáží vyléčit mnoho autoimunitních onemocnění, ale i chronických problémů, a to většinou konvenční medicína neumí. Když to řeknu laicky, chemické látky jak je známo, mají mnoho negativních účinků,“ pokračuje.

Levandulový tým začal psát příběh nejprve s nápoji. „Poté jsme přistoupili i k biočajům, se kterými máme vynikající účinky. Dnes už ale vyrábíme i zdravé pochutiny a ingredience na vaření. Dále máme i hydrolát a bioesenciální olej, se kterým pracují i špičkoví balneologové a hotely, wellness resorty, a podobně,“ říká Helena Neumannová. Dodává, že Levandule Chodouňská má skvělé výsledky i s nervovými problémy. „Jak víme, tak centrální nervová soustava řídí celé naše tělo, mysl i duši. Právě ale na duši západní medicína zapomíná. Vždy se soustředí na jádro problému, ale už neřeší neuroreceptory, které ovládají chod lidského těla a propojení s myslí a duší. Právě proto se některé choroby vrací nebo se na ně nabalují nové,“ informuje s tím, že se jim podařilo navázat i spolupráci s Léčebnými lázněmi Jáchymov.

Krajská hospodářská komora školí zaměstnance firem na Karlovarsku.
Hospodářská komora pomáhá firmám školit zaměstnance

„Navázali jsme spolupráci s levandulovým údolím a obohacujeme nabídku o wellness procedury a pobyty s produkty z Levandule Chodouňské, která působí blahodárně na celý organismus. Je bohatá na přírodní antioxidanty a antibiotika. Pomůže se zdravotními problémy, únavou, nedostatkem energie, smutkem, depresemi, bolestmi hlavy, nespavostí nebo pálením žáhy a bolestmi břicha. Ve světě přírodních esencí je levandule symbolem klidu a naprostého uvolnění. Tyto účinky lidé ocení především v době stresu a zvýšené nervozity. Vždyť již staří Římané toto dobře věděli a velice rádi si levandulové koupele a hýčkání s ní dopřávali. Pokud se chcete také cítit božsky, máme pro Vás nový pobytový balíček nazvaný Harmonie mysli, těla a duše v hotelu Astoria, díky kterému lidé ochutnají levandulové nápoje a vyzkouší si procedury s BIO Levandulí Chodouňskou. Balíček nabízí částečnou i celkovou aroma masáž, celotělovou relaxační koupel a speciální rituál pro harmonii těla, mysli a duše. V rámci pobytového balíčku Harmonie těla, mysli a duše v hotelu Astoria máme pro klienty přichystaný na pokoji BIO Vitafruit ledový čaj na uvítanou a také devítidenní kúru s BIO levandulovou harmonizovanou vodou, ve které můžou hosté pokračovat i po návratu domů. Některé z nápojů si mohou lidé vychutnat také v restauraci U Vodopádu. Restaurace nabízí široký výběr pokrmů české i mezinárodní kuchyně, připravované nejen v chuťové harmonii, ale i k vizuálnímu potěšení hostů. Na výběr mají buď horké nebo ledové čaje, levandulovou harmonizovanou vodu, i levandulové Prosseco. V rámci art terapie si mohou návštěvníci vyrobit levandulový klobouk na cesty, ozdobit dřevěnou lucernu, vyrobit vlastní levandulový cukr nebo koupelovou sůl. Terapie je vhodná jak pro děti, tak i pro dospělé. Prožitek z návštěvy a vyzkoušení nového wellness balíčku je umocněn příjemným a romantickým prostředím lázní v srdci Krušných hor. Náš nový balíček lze věnovat i jako dárek blízkým. Vše najdete na www.LazneJachymov.cz," sděluje za Léčebné lázně Jáchymov Alena Šmerdová.

Sedm světově uznávaných, ale i českých sochařů právě teď dokončuje svá umělecká díla v areálu Letního kina v Aši v rámci Mezinárodního sochařského sympozia Kořeny.
Sedm světově uznávaných umělců dokončuje v Aši sochy pro další generace

Bio certifikovaná Levandule Chodouňská má podle Neumannové extrémně vysoké výsledky v léčbě. „Dokáže pomoci lidem, kteří trpí autoimunitními chorobami i chronickými záněty. Jsme na to velice pyšní, protože to vše dokážeme s produkty, které jsou naprosto z čisté přírody. Neobsahují žádné chemikálie, tudíž našim uživatelům nepřináší žádné vedlejší účinky, ani závislosti. Doba je velmi uspěchaná a my jsme rádi, že holistickou cestou neboli cestou funkční celostní medicíny dokážeme lidem pomoci dlouhodobě, a to jak dětem, tak i dospělým. Těšíme se na ně jak v Levandulovém údolí, tak i u našich úžasných partnerů, jako jsou špičkové lázeňské domy, hotely, wellness hotely a resorty. V západních Čechách spolupracujeme mimo jiné i s Léčebnými lázněmi Jáchymov, kde jsem měla 7. září besedu s lidmi, proto i na tomto místě můžete zakusit zázrak, kterému říkáme Levandule Chodouňská," usmívá se Neumannová.

Celý tým z Levandulového údolí je nadšený z toho, že český věhlas bylinkářství se dostává do světa. "Jsme rádi, že jsme to právě my, unikátním držitelem Levandule lékařské v takovém množství a s BIO certifikací. Buďme za to společně šťastní a hrdí, “ uzavírá Neumannová.