Například Mariánské Lázně nedávno vydaly vyhlášku, ve které se zakazuje krmení holubů, koček a psů toulajících se po ulicích. „Vyhláška řeší problematiku krmení toulavých zvířat, převážně holubů a koček, na veřejných prostranstvích,“ informoval vedoucí odboru životního prostředí mariánskolázeňské radnice Pavel Nečas.

Občané i lázeňští hosté tak nemohou odkládat nebo rozhazovat potraviny na veřejných prostranstvích tak, že budou přístupné volně žijícím, toulavým a opuštěným zvířatům. „Výjimkou je krmení drobného ptactva v krmítkách,“ přiblížil. Kromě toho Mariánské Lázně nově vydaly zákaz rušení klidu, kdy se o nedělích a státních svátcích musí každý zdržet veškerých prací spojených s užíváním zařízení a přístrojů způsobujících hluk.

Mariánské Lázně ale nejsou jediné, které k takovým krokům přistoupily. Příkladem je nedaleký Drmoul. Tam rozhodnutí radnice řešilo i ministerstvo, které o vyjádření požádal jeden z místních občanů. Tomu vadilo, že vyhlášky zákazu spalování rostlinných materiálů a omezení hlučných činností zasahují do osobního života. Ministerstvo vnitra ale rozhodlo, že ani jedna z obecních vyhlášek není v rozporu se zákonem.

V Sokolově mají například pejskaři vymezené prostory, kde mohou své psí miláčky venčit takzvaně na volno, tedy bez vodítka. Město tak reagovalo na stížnosti lidí zejména ze dvou největších sídlišť. Ti se báli volně pobíhajících psů a apelovali na městskou policii, aby jejich majitele řešila.

KÁCENÍ STROMŮ - ilustrační foto.Zdroj: DENÍK/Martina Křečková

Majitelé psů také musejí svá zvířata čipovat. Evidence čipování psů se v Sokolově vede od roku 2007. Pokud tak neučiní, hrozí jim pokuty. Dobrou zprávou pro ně však je, že město Sokolov se jim poplatek bude snažit vykompenzovat. Investované peníze jim vrátí téměř celé. V Sokolově jsou bezmála 2 tisíce evidovaných psů.

V Karlových Varech jsou na tom majitelé chlupáčů podobně. Vyhláška káže každého psa staršího tří měsíců, který je chován na území města, nechat očipovat a evidovat. Kompenzací je nárok na roční úlevu od poplatku ze psa. Volný pohyb psů je také zakázán, kromě prostorů označených pro volný pohyb psů. Výjimkou jsou nezletilí pejskaři. Vyhláška zní takto. Pokud vede psa osoba nezletilá, musí mít pes náhubek. Bez výjimky.

Další, co je dobré mít na paměti, je, že pes nesmí být ponechán na veřejném prostranství bez dozoru, ani když je uvázaný. Pro muzikanty, kteří si přivydělávají hraním, může být podstatná část vyhlášky týkající se kolonádního řádu. Při veřejné umělecké produkci v předkolonádních souvisejících prostorech neboli busking nelze používat zesilovací aparaturu. (pet, bež, roc)

Jaroslav Bradáč (ČSSD), krajský radní
Tvrdý dopad školské reformy: Radní Bradáč vyloučen z SPO