Velké téma dnešních dní volební debakl pravice v čele s ODS a posílení moci komunistů. Na Chebsku volilo tuto stranu mnoho lidí. Vyhrála v sedmadvaceti obcích Chebska, jednou remizovala s ČSSD a 12krát neuspěla v konkurenci ostatních stran. Proč občané takto volili a kde jsou takzvané 'bašty' komunistů? To zjišťovali redaktoři Chebského deníku.

Zcela bezkonkurenční vítězství komunistů je vidět v Třebeni, kde získali 51,82% hlasů, za nimi se s necelými devíti procenty drží sociální demokraté a další strany. František Hrdlička mladší z Třebeně vidí vítězství komunistů jasně: „Myslím si, že výsledky dopadly tak, protože se lidé nechtějí podřídit pravici, která prosazuje šetření na všech ostatních kromě sebe. Na vesnici jde také o určitou tradici. Lidé se mezi sebou znají a je v podstatě jedno, jestli je kandidát z ODS, či jiné strany. Kdežto ve městě lidé koukají na 'značku'," dodal.

Další z obcí, kde většina lidí hlasovala pro KSČM, byly Tuřany. Tam komunisté získali 49% hlasů. To je mimo jiné způsobeno také tím, že čtvrtý muž kandidátky komunistů Václav Sloup je právě z této obce. Obhájil tedy místo v Zastupitelstvu Karlovarského kraje.

„Myslím si, že dnešní vláda je na takové úrovni, že lidé už nemají v podstatě koho volit," uvedl občan Vojtanova, který si nepřál být jmenován. „ODS, TOP 09 a další strany mají spoustu svých problémů, které lidi nebaví. Za špatná rozhodnutí není nikdo potrestán, proto jsem i já rozhodně pro komunistickou stranu," dodal.

Další 'baštou' komunistů je Dolní Žandov, jehož starostka byla právě na kandidátce KSČM. V dalších obcích Chebska už neměli komunisté až tak drtivé vítězství, ale přesto je jejich nadvláda jasná. A je také jasné, že už je mnoho občanů znechuceno tahanicemi vládních stran, a tak dali přednost komunistům.