Jako nerovný boj, tak mnoha obyvatelům Chebu připadá spolupráce některých vlastníků soukromých objektů a představitelů města. Každý rok musí totiž řešit technický stav nejrůznějších budov, o které se léta nikdo nestará. Naposledy nechalo město zazdít okna a dveře bývalé proslulé restaurace Myslivna v Chebu. Občany města situace nadzvedá ze židlí.

Také to není tak dávno, co všechny vyděsily kusy omítky římsy, které se uvolnily z objektu bývalé pošty na chebském náměstí a padaly přímo na chodník. Bylo jen štěstí, že se nikomu nic nestalo. Podle chebské radnice se však Cheb snaží být s vlastníky objektů v kontaktu.

„O stavu bývalé pošty na náměstí víme. Vlastník objektu pošty byl již před koncem uplynulého roku upozorněn naším stavebním úřadem na uvolněné kusy omítky, což napravil, a nyní, po třeskutých mrazech, od nás obdržel zprávu novou. Věřme, že také další udržovací práce nechá provést neprodleně,“ vyjádřila se k situaci Martina Kuželová z chebské radnice.

Podle dalších informací však vyplývá, že vlastník objektu není vždy schopný úklid padající omítky zajistit.

„Spadlé kusy fasády či jiného stavebního materiálu má za povinnost odklidit vlastník objektu, ze kterého se materiál uvolnil. Praxe je ovšem trochu jiná, většinou úklid zajistí CHETES (Chebské technické služby). Komplikované je to v případech, kdy vlastník bydlí mimo Cheb a objekt je prázdný,“ upřesnila Kuželová.

Občany města už stav některých chátrajících budov rozčiluje. „Nechápu, proč si lidé berou do vlastnictví tyto objekty, když se o ně pak nestarají,“ řekl rozhořčeně Jiří Petruška z Chebu. „Například klášter u chebského sídliště Spáleniště je také zanechán svému osudu,“ dodal.

To však není jediný objekt, jehož stav lidi dráždí. „Pamatuji si na skvělou a výtečnou restauraci Myslivna, která se nachází kousek za Chebem směrem na Pomezí,“ uvedl třiašedesátiletý Miroslav z Chebu. „Dnes je to ruina, kterou dokázali lidé vykrást. Myslím, že ji nyní obývají i bezdomovci, i když má zazděná okna a dveře,“ doplnil.

Zabezpečit bývalou restauraci nechali zástupci města Cheb. „Byl to Městský úřad Cheb odbor stavební. V tomto případě se právě zabezpečení objektu vlastníkem táhlo přibližně 2 roky. Zabezpečení přišlo na 50 tisíc korun,“ informovala Martina Kuželová.

Jak se mají ale lidé zachovat v případě, že například kus omítky spadne na projíždějící vozidlo? „V případě vzniku pojistné události by se měl poškozený obrátit na vlastníka nemovitosti s uplatněním požadavku na náhradu škody. Pokud by dotyčný poškozenému nevyhověl, lze se obrátit na soud,“ vysvětlila mluvčí chebské radnice. „Při větší škodě na zaparkovaných nebo i projíždějících vozidlech doporučujeme vyžádat si ke zdokumentování stavu Policii České republiky,“ řekla Martina Kuželová.

Všechny objekty, které spadají do rukou soukromých vlastníků, hlídá město Cheb. Stavební úřad musí stavebníka oslovit formou výzvy k odstranění závad a uvést termín. To vše bývá na týdny. Pokud vlastník výzvu neuposlechne, lze vydat rozhodnutí, kterým se nařizuje provedení odstranění. Pokud dotyčný opět neuposlechne, pak se již formou usnesení vydává exekuční výzva a ta je konečně vymahatelná. Podle veřejně přístupné databáze katastru nemovitostí má budova pošty patřit Aleši Kamarádovi z Prahy, budova Myslivny pak Vladislavu Karlíkovi z Kostelce. Budovu kláštera má mít v rukou firma Beta Games z Maršova.