Na koupi městských stavebních parcel v Karlových Varech se dají vydělat miliony korun. Důkazem toho je prodej více než 15 tisíc metrů čtverečních na Čertově ostrově, kde stála dříve mlékárna. V roce 2006 je za 33 milionů korun koupila od města společnost Imobilia Tre (IT) s tím, že pozemky použije na výstavbu bytových domů včetně občanské vybavenosti. Imobilia Tre však už loni na podzim prodala téměř polovinu areálu společnosti Lidl za 40 milionů. Imobilia Tre tak pozemky pro výstavbu domů získala vlastně zadarmo a ještě na tom vydělala sedm milionů korun.

Náměstek Tomáš Hybner (ČSSD) o této transakci ví, ale tvrdí, že město obchod nemohlo nijak ovlivnit.

Podle některých zastupitelů měla IT tento záměr už od začátku. Když se loni na podzim obrátila na město se žádostí, zda by jí povolilo převod pozemků na Lidl, strhla se kvůli tomu na zastupitelstvu ostrá diskuse. „O Lidlu není v investičním záměru ani zmínka. Přitom už pět dní od podpisu kupní smlouvy s městem podepsala tato společnost s Lidlem dohodu. Byl to záměr od začátku. Tomáši, buď upřímný na mikrofon a nedělejme, že to je nějaká novinka, když nás Imobilia Tre žádala o tuto změnu už v roce 2006,“ prohlásila tehdy zastupitelka Monika Makkiehová (ODS). Proti tomu se náměstek Hybner tvrdě ohradil: „Upozornil bych paní Makkiehovou, aby tady nezastrašovala. Ve smlouvě jsou vysoké sankce.“

„Vždy jsem počítal s tím, že zde bude supermarket. Uvažovali jsme o Plusu, o Sparu či o Lidlu. Původně měl stát pod bytovými domy s tím, že mu pozemky jen pronajmeme. Plány se ale změnily, a tak jsme nakonec Lidlu prodali polovinu pozemků,“ potvrdil informace předseda dozorčí rady IT Jaroslav Třešňák. Zároveň dementoval zprávy, že šlo s městem o předem domluvenou strategii za příspěvek ODS a ČSSD na komunální volební kampaň. „To v žádném případě,“ zdůraznil Třešňák.

A proč město neprodalo pozemky firmě Lidl samo? Podle náměstka Hybnera nabízelo Intermilk třikrát v řádném výběrovém řízení za stanovenou cenu a společnost Imobilia Tre požadavky splnila. „ Zajistila demolici původních objektů a postaví zde více bytů, než jsme požadovali, včetně občanské vvbavenosti a parkovacích míst,“ uvedl. A proč se město nepojistilo proti spekulativnímu prodeji? „To je v praxi velmi složité. Když bychom pozemky zatížili předkupním právem a případně je požadovali zpět, museli bychom investorovi stejně zaplatit to, co do nich vložil. Navíc v době, kdy jsme je prodávali, nebyl znám zájemce o obchodní zázemí,“ vysvětlil Hybner.

(JANA KOPECKÁ, IVANA KALINOVÁ)