Obavy z prasečí chřipky mají také obyvatelé Chebska. Jakmile se možnost nákazy přiblížila k regionu, lidé začali projevovat zájem o vše, o by je před novou nemocí mohlo ochránit.

Ti, kteří nemají v úmyslu brát 'preventivně' léky, uvažují o roušce. „Lidé se na ně ptají, ale nejde o žádný masivní výkup,“ uvedla Eugenie Chromá z lékárny na chebské Evropské ulici. „Roušek je zatím na skladě dost, není s tím problém.“ Podle jejích slov je rouška jednou z možností, jak se ochránit před nákazou, která pochází zvenčí. „Pokud dotyčný onemocní a roušku si vezme, zabrání tomu, aby nakazil někoho ve svém okolí,“ dodala s tím, že v obou případech musejí ale lidé dodržovat určitá hygienická pravidla. Ptát se na roušku začali lidé také v lékárně na chebské pěší zóně. Od chvíle, kdy se o prasečí chřipce na Karlovarsku začalo více mluvit, poptávka po podobných věcech vzrostla.

Podle sondy Deníku ale zatím občané Chebu o koupi, třeba zmíněné roušky, neuvažují. „Zatím jsem o tom neuvažoval,“ řekl Vladimír Kocourek. „Ve chvíli, kdy by se nákaza ale rozšířila, jistě bych o tom začal vážně přemýšlet. Ale nejsem si jist, zda bych chtěl problém řešit třeba pomocí léků. Preventivně bych si je jistě předepsat nenechal.“

Podobný názor má také Bára Holízsová: „Momentálně o tom, že bych si pořídila roušku, nepřemýšlím.“ Také ona ale podotkla, že o ní projeví zájem, pokud se bude situace ohledně prasečí chřipky zhoršovat.

(sim, lma)