Součástí městských slavností, jež budou probíhat za účasti řady známých a vážených osobností, bude tradiční slavnostní svěcení a otevírání pramenů, průvody v historických kostýmech, jarmarky nebo promenádní a kolonádní koncerty klasické, folklorní a moderní hudby.

Jako první se slavnost koná vždy v Karlových Varech. Zahájení sezony je naplánováno na 4. až 6. května. Na slavnostním večeru v Karlovarském městském divadle nebude chybět Karlovarský symfonický orchestr ani předání Ceny města Karlovy Vary a Ceny sdružení léčebných lázní. O den později je na programu například Žehnání pramenům na Mlýnské kolonádě nebo Slavnostní mše v chrámu svaté Máří Magdalény.

Druhé v pořadí budou Mariánské Lázně. Jubilejní, dvousté zahájení lázeňské sezony bude opravdu velkolepé. Několikadenní program odstartuje v pátek 11. května. To nejdůležitější si ale organizátoři nechávají na sobotu, kdy nebude chybět tradiční požehnání pramenům. Na kolonádě se pak návštěvníci setkají se zakladateli města nebo s historickými osobnostmi spjatými s Mariánskými Lázněmi. Všichni se mohou těšit na skupinu Tata/Bojs a také na ohňostroj, který letos bude opravdu stát za to.

Filmový festival není jen o chození do kina, ale i o koncertech, doprovodných akcích a odpočinku.
Město ustoupilo a pustilo místo v nadaci MFF kraji

Lázeňskou sezonu zahajují jako vždy také Františkovy Lázně, kde se tato oblíbená akce koná pravidelně každý třetí víkend v květnu, tento rok tedy 19. května. „Letos zahájíme již 225. sezonu a hlavním tématem bude 100 let od vzniku Československa,“ řekl františkolázeňský starosta Jan Kuchař. „Na návštěvníky letos čeká tradiční program, ve kterém nechybí svěcení pramenů, trh na Národní třídě, mše svatá v kostele Povýšení sv. Kříže, ale i zábavný program pro děti v parku u restaurace Milano. Kromě toho je ale připraven také třeba slavnostní příjezd historického automobilu s císařem Karlem I. a jeho ženou Zitou, ale i vystoupení cimbálové muziky, Sester Havelkových nebo třeba skupiny Jelen,“ prozradil Jan Kuchař část programu.

V Léčebných lázních Jáchymov propuknou oslavy 26. května. Vrcholem večera pak bude vystoupení skupiny Kabát Revival a koncert Adama Mišíka. „V rámci oslav pořádáme i mnoho sportovních aktivit, jako je běžecký nebo cyklistický závod i soutěž v oblíbeném nordic-walkingu,“ řekl Marek Poledníček, vedoucí oddělení marketingu Léčebných lázní Jáchymov.

Ilustrační foto
O nové letecké spojení je zatím zájem