Restaurace na Chebsku nepociťují žádnou hospodářskou krizi. Dokonce zařízení navštěvuje víc českých než německých hostů.
Jinak je tomu ale v okrajových částech Františkových Lázní. „Letos jsme tak na pětasedmdesáti procentech loňské návštěvnosti,“ uvedla Věra Uzlová z restaurace U Uzlů. „Ubylo zejména německých návštěvníků a lázeňských pacientů. Denně to dělá tak třicet lidí a pokles pozoruji už od letošního ledna. Vlastně každý, s kým se tu bavím, říká, že mu lidí ubylo,“ poznamenala. „Plno je jen v centru města, ale tam také přijdou lidé jen na kafe na zahrádku, na večeře nechodí,“ uvedla. „Mě teď drží nad vodou jen místní občané, na které se víc zaměřuji. Dělají u mě především různé srazy a oslavy narozenin,“ vyjmenovala. „Snažím se také o to, abych je sem přilákala. Aby do levných hospod chodily české rodiny jednou týdně na oběd či večeři, ale aby je to finančně nezruinovalo,“ řekla. „Blíží se zima, tak přemýšlím, co bude. Mám v plánu udělat country pátky, na které by lidé chodili, začnu s tím od října. Akce se bude odehrávat uvnitř restaurace. Dokonce jsem zrušila harmonikové úterky pro pacienty, které nebyly navštěvované a nevyplatily se nám. Musíme doufat, že zas bude lépe,“ věří Uzlová.
„Ubylo německé klientely, ale plně nám to kompenzuje nárůst českých hostů,“ poznamenal Radovan Caran z restaurace Seeberg.
Podobně hovořila i Táňa Naďová z chebské restaurace U Koček. „U nás máme zavedené personální stravování, takže úbytek hostů nijak nepociťujeme,“ uvedla. „Díky nízkým cenám se u nás zastavují hlavně čeští turisté. Stálých hostů je sice teď méně, ale to připisuji dovoleným,“ zakončila.
„Lidé mají dovolené, takže méně chodí do restaurací,“ přidala se Kateřina Řežábková, provozovatelka karlovarské restaurace Panoptikum. „Myslím si ale, že pokud někdo chce dělat svou práci pořádně a netouží jenom po snadném a rychlém zisku, lidé k němu cestu najdou a rádi u něj peníze utratí,“ doplnila.
„Já osobně jsem hospodářskou krizi pocítil jenom lehce, ale jako provozovatel hospody recesi na tržbách nepociťuji. Zákazníků je stále stejně jako v předešlých letech,“ řekl Jan Bitman, provozovatel hospody ve Velichově.
Ani ostrovské hospody a restaurace nezejí prázdnotou. „Krize? Vůbec jsme si jí nevšimli, lidí chodí stále stejně, což je samozřejmě dobře,“ potvrdila Barbora Dvořáková z hospody U Doktora v Ostrově.
Některá pohostinská zařízení v horských oblastech naopak zaznamenala nárůst zájmu hostů a návštěvníků. „Máme radost, protože oproti minulým letům je naopak nárůst, který dosahuje až třiceti procent. Zatím jsme tedy s tržbami a návštěvností nadmíru spokojeni,“ sdělil majitel hotelu Schwarz v Nových Hamrech Petr Janda.