"Už loni v srpnu si zaměstnanci lázní vybrali celkem 149 obrazů pro zkrášlení areálu. Na základě opětovně projeveného zájmu jim bylo převedeno dalších 196 obrazů v celkové účetní hodnotě 90 800 korun," uvedl mluvčí úřadu Andrej Bančanský. Celkem 3 094 obrazů získala litoměřická pobočka úřadu od Národního památkového ústavu při přebírání rozsáhlého areálu státního zámku Doksany.

Úřad obrazy nabídl bezúplatně státním organizacím a muzeím či galeriím. O nabídku projevila zájem příspěvková organizace ministerstva zdravotnictví Léčebné lázně Kynžvart. "Předchozí sadu obrazů už zaměstnanci lázní rozvěsili po lázeňských budovách, jejich případná drobná poškození opravili a nyní obrazy zkrášlují lázeňské prostředí zaměstnancům, pacientům a návštěvníkům," zdůraznil mluvčí.

FOTO: Slzy na krajíčku. Driftováním vandal zcela zničil hřiště v Kvaseticích

Jaromír Vrzal od roku 1948 žil a maloval v Liberci. Praha, zejména pražská periferie, krajina Jizerských hor či České ráje byla společně se zimní krajinou jeho oblíbeným tématem. Rád také maloval Trosky, Středomoří, holandské nížiny , rovněž zátiší s květinami i s ovocem, zaměřoval se na detail. Jedná se o obrazy na tvrdé podložce, tedy na sololitu, překližce, kartonu a lepence, obrazy na plátně a tuží, temperou a tužkou na papíře.