Pramen se měl podle zjištěných informací ztratit poté, co si jeden z obyvatel obce nechal hloubit studnu. Město celou záležitost prošetřuje a pochybení zatím nezjistilo.

„Poslal jsem na město několik dopisů, kde jsem ho informoval o tom, že voda v prameni změnila svoji vydatnost i chuť," uvedl obyvatel obce Pavel Janoušek.

V dopise, který poslal na ašskou radnici, vyjádřil své obavy z toho, že hrozí zánik pramene.

„Obrátil jsem se na ašský úřad s žádostí o prošetření nezákonného hlubinného vrtu, který přesahuje hloubku 30 metrů a zřejmě i narušil místní minerální pramen," popsal situaci Pavel Janoušek. „Od provedení vrtu mi dokonce do studny neteče téměř žádná voda," zdůraznil Janoušek.

„V Dolních Pasekách byly na soukromých pozemcích provedeny dva zkušební vrty z důvodu zřízení vodního díla vrtané studny pro zásobování vodou," potvrdil mluvčí ašské radnice Milan Vrbata s tím, že ke zkušebním vrtům není podle vodního zákona, za dodržení stanovených podmínek, třeba žádné povolení. Souhlasné stanovisko s vrty přitom vydal i Český inspektorát lázní (ČIL).

Před zahájením prací musel vydat stanovisko Český inspektorát lázní (ČIL) a v případě vrtů hlubších než 30 metrů také báňský úřad.

„Obě stanoviska byla pro oba vrty vydána," okomentoval mluvčí ašské radnice.

V projektu pro zkušební vrty je navíc zaznamenáno, jaké studny se v určeném okolí nachází a které z nich budou při provádění čerpací zkoušky sledovány (měřeny hladiny), protože by mohly být ovlivněny. Předložené projekty byly zpracovány pro vrty hluboké 30 metrů.

„Při vrtání však nedošlo v hloubce třiceti metrů k naražení hladiny vody, a proto bylo za přítomnosti hydrogeologa a konzultace s ČIL přistoupeno k provedení vrtů o hloubce 58 metrů a 72 metrů," informoval mluvčí.

Po provedení vrtů se na město Aš a odbor životního prostředí obrátili tři obyvatelé Dolních Pasek se stížností, že v důsledku uvedené činnosti byly ovlivněny hladiny vody v jejich studnách a také že došlo k ovlivnění pramene minerální vody v Dolních Pasekách. Především se obyvatelům nelíbilo, že se zvětšil jeho průtok a ztratila se typická chuť pramene.

„Když jsem změřil průtok léčivého pramene v Dolních Pasekách, zjistil jsem, že po vyvrtání studny na jednom z pozemků byl jeho průtok o 200 procent větší než předtím. Zároveň se ztratila typická chuť a počet minerálů ve vodě," zhodnotil průtok pramene Pavel Janoušek. „Odbor životního prostředí neměl k dispozici žádné podklady, které by mohly předmět stížnosti potvrdit nebo vyvrátit. Vyzval proto firmu, která prováděla vrtné práce, aby přepracovala projekt s ohledem na skutečnou hloubku vrtů, aby čerpací zkouškou prověřila, zda nebyly ovlivněny hladiny vody ve studnách stěžovatelů. Dále mu také navrhla, aby hydrogeolog ve spolupráci s ČIL prověřil, zda vrty neovlivnily pramen minerální vody v Dolních Pasekách. Firma na toto přistoupila a uvedené činnosti probíhají," dodal mluvčí radnice.