„Odborná firma kompletně opravila jímání pramene v rámci první etapy prací," informoval Milan Vrbata, tiskový mluvčí ašské radnice. „Chystá se i druhá etapa, kdy dojde na opravu odpadního potrubí s výtokem do blízkého potoka."

Úpravy byly nutné zejména proto, že v posledních letech značně kolísala vydatnost pramene.

V loňském roce na podzim se voda ztratila úplně. Nyní minerálka z fontány opět vytéká. Aš v následující etapě připravuje nejen opravu odpadního potrubí, ale také úpravy bezprostředního okolí pavilonu.

„Druhá fáze oprav by měla proběhnout ještě v letošním roce na jaře," uvedl starosta Aše Dalibor Blažek. „V současné době je původní potrubí, které vede rovnou do potoka, zanesené a špinavé. Tím vodu velmi znečišťuje a zakaluje. Tento problém budeme nejspíš řešit novým umístěním nějakého čerpadla," vysvětlil starosta Blažek.

K minerálnímu prameni, který vyvěrá na pravém břehu potoka Bílý Halštrov, povede i zeleně a žlutě značená turistická trasa.

„Do budoucna máme ještě také v plánu vydláždit okolí," nastínil Dalibor Blažek.

„K tomu nejspíš použijeme žulové kostky, které se vyjmou při nadcházející letošní rekonstrukci z vozovky v Geipelově ulici. Nakonec bychom chtěli z celého pavilonu pramene udělat příjemné místo na posezení."

Tento pramen je zmiňovanýjiž ve 12. století a v 16. století byl považován za léčebný. Na pokyn ašského továrníka Gustava Geipela byl pramen v roce 1870 testován a následně zde byl vybudován dřevěný altán. V roce 1930 byl altán přestavěn na zděný pavilon, který zde stojí dodnes.

(wun)