V pořadí druhý ročník navigační soutěže pro ultra lehká letadla s názvem Euregio Egrensis NAVI CUP 2013 přilákal na chebské letiště soutěžní posádky z Čech i Německa. Pořadatelem akce byl Ultralight Club Cheb ve spolupráci s aeroclubem z Erbendorfu, Euregiem Egrensis a městem Cheb. Celkem se akce zúčastnilo devatenáct posádek. Loňský ročník se odehrál v Německu.

Úkolem každé z posádek bylo v určitém čase odstartovat a na základě deklarované rychlosti obletět trať, najít místa na trati podle fotografií, které dostanou jako zadání, a v určitém čase se vrátit," uvedl spolupořadatel soutěže Miroslav Rod.

Jestli letci zvládli dobře najít zadané místo, se určuje takzvanými logry.

„Je to zařízení, které tu celou trasu, kterou soutěžící proletí, zmapuje, my si ji poté stáhneme do počítače a provedeme vyhodnocení," vysvětlil Rod.

Na základě vyhodnocení je pak nutné vytvořit bodování a konečné výsledky soutěže.

Všichni soutěžící si let užívali.

„Cítím se bezvadně. Byl jsem tu již minulý rok a užil jsem si to i přesto, že bylo horší počasí než letos," řekl těsně před startem jeden z pilotů, Jaroslav Šlehofer z Plzně. „Zábavné je to celé. Sejdu se tu pokaždé s kamarády, létání v letadle je prostě nádhera. Navíc je v tom i trocha adrenalinu, když musím hledat podle fotografie body, o kterých nic nevím, to je na tom to zajímavé," dodal Šlehofer.

Sami letci nelétají naslepo, jak by se na první pohled mohlo zdát.

„Posádky dostanou mapu, v té jsou vyznačené otočné body a toto zadání obdrží hodinu před odletem," vysvětlil Miroslav Rod. „Trasu musí vždy to letadlo obletět určitou rychlostí, kterou si určí sama posádka podle typu letadla. Rychlostí je následně dáno, v kterém bodě kdy budou. A to je třeba dodržet, pokud to nedodrží, jsou za to strhávány trestné body. GPS navigaci použít letci nemohou, je to zakázané. Řídí se jen pohledem do mapy a ven z okna letadla," dodal Rod s tím, že celá soutěž je spolufinancována Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

A jak celé klání dopadlo? V soutěžní kategorii zvítězila posádka Jonáš Krameriusová výkonem 6 650 bodů a v amatérské kategorii zvítězila posádka Švanda Šinanský z ULC Cheb výkonem 5 798 bodů.