Tři dny bez plynu budou muset vydržet obyvatelé chebského sídliště Skalka. Tam se v těchto dnech vyměňuje část plynového potrubí téměř u všech panelových domů. V jiných částech města se přípojky plynu již v minulosti vyměnily.

„Dozvěděl jsem se, že se bude měnit potrubí u nás v domě, z upozornění, které jsme měli na dveřích," uvedl šestašedesátiletý Miroslav z Chebu. „Nebude to nic příjemného, ale ty tři dny se to dá vydržet," dodal.

„Jedná se o dlouhodobě naplánovanou rekonstrukci plynárenských sítí na sídlišti Skalka. Hlavním důvodem je zajištění spolehlivých dodávek plynu odběratelům," vysvětlil důvod opravy a zastavení dodávky plynu Pavel Zajíc, tiskový mluvčí plynárenské společnosti RWE.

Celkem dojde k výměně několika kilometrů potrubí.

„Jedná se o kompletní výměnu zhruba 3 kilometrů plynovodů a přibližně 60 přípojek. Zároveň dojde ke zvýšení tlakové úrovně z nízkotlaku na středotlak, což jednoznačně znamená spolehlivější a bezpečnější dodávky plynu," vysvětlil mluvčí.

Tato rekonstrukce se týká výhradně sídliště Skalka.

„V jiných částech Chebu jsme v minulých letech potřebnou řadu oprav již provedli," doplnil Pavel Zajíc.

Po výměně rozvodů bude potřeba, aby lidé asistovali u znovunapuštění potrubí plynem.

„Ve spolupráci se zhotovitelem se snažíme dopady na odběratele co nejvíce minimalizovat. Po provedení tlakové zkoušky budeme ve spolupráci s obyvateli asistovat při připojování, což je standardní postup," dodal mluvčí.

Kolik celá výměna stála, se však nemůže zveřejňovat kvůli dohodě RWE s dodavateli.