Mnoho obyvatel Karlovarského kraje nadále vyráží na procházky do přírody bez povinné ochrany úst, shromažďují se, o čemž svědčí i nedělní situace z karlovarského volnočasového areálu Meandr. Bylo tam v neděli kolem 16. hodiny poměrně rušno a návštěvníci vytvářeli i početné skupiny, aniž by měli respirátory. podobné to bylo i na jiných místech kraje. Policisté tak za uplynulý víkend na území Karlovarského kraje udělili 314 pokut. "Ve spolupráci s dalšími složkami provedli téměř 10 000 kontrol všech platných opatření, při nichž zjistili 769 porušení," informovala v pondělí mluvčí policie Kateřina Krejčí.

Pokutu příkazem na místě policisté uložili ve 180 případech, a to za porušení mimořádných opatření ministerstva zdravotnictví, ve 134 případech šlo o porušení krizových opatřeních. "Nejčastěji jsme zaznamenali porušení povinnosti ochrany horních cest dýchacích. Kontroly všech platných opatření provádíme důsledně a ve zvýšené intenzitě. Občané kontroly respektují a do současné doby jsme nemuseli v souvislosti s těmito kontrolami řešit žádné narušení veřejného pořádku," pokračovala Krejčí.

Generál Petr Pavel se rozhodl pomoci chebským zdravotníkům.
Generál Pavel organizuje sbírku. Za chebskými zdravotníky vyrazí psychologové

Dodala, že do opatření je nasazeno maximum policistů, kteří kontrolní činnost přizpůsobují aktuální situaci. "Nemůžeme být všude a pořád. V místech, kde v konkrétní době neprobíhají kontroly, jde především o tom, aby hlavně lidé byli zodpovědní a dodržovali platná opatření," vysvětlila.

Lidé přiznávají, že jsou pro ně opatření už únavná. "Nic z toho nedává smysl. Mám tři děti, dvě jsou rok doma a nyní zavřeli i školky. Musím chodit do práce, učit se s dětmi. Žádný význam to nemá, jen jsou všichni naštvaní. Roušky a respirátory nám ničí zdraví, ale to jistě nikoho nezajímá. Nikdo neposlouchá, co říkají vědci a lékaři. Nemá smysl to tady rozebírat, jelikož někdo je pro někdo zase proti. Já nošení respektuji, ale u dětí ne. Chudinky jsou že všeho vyjukaní a nasazovat roušky jim venku nehodlám. Proto jsou venku, aby dýchaly vzduch a ne bakterie z roušek," reagovala jedna z maminek, jejíž děti byly na Meandru bez roušek.