Roj, který začal 10. května, měl největší magnitudo 3,8 a desítky lidí z kraje už pojišťovnám nahlásily své škody, a to za celkem víc než milion korun. Ale poslední slovo má Geofyzikální ústav, jehož pracovníci získali málo vyplněných makroseismických dotazníků, které se nachází na jejich webu a mapují rozsah škod na majetku a věcech. Proto seismologové na všechny apelují, aby neváhali a formulář odeslali.

„Máme celkem problém s určením intenzity zemětřesného roje, protože se určuje na základě makroseismických dotazníků u nás na webu. V současné době máme ke zpracování nejsilnějšího otřesu přibližně 250 dotazníků a z toho jen asi 20 hlásí škody, a to ještě z různých míst. Z toho nedokážeme bohužel makroseismickou mapu věrohodně udělat. Proto prosíme všechny, kteří mají nějaké škody na svém majetku, aby neváhali a dotazníky nám odeslali. V opačném případě jim hrozí, že nedostanou nic,“ řekla seismoložka Jana Doubravová z Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze.

Zřejmě všichni ti, co nahlásili škodu pojišťovně, neodeslali zároveň i makroseismický dotazník. Ten je však pro pojišťovny zásadní, protože podle něj určují, zda škodu vyplatí, či nikoliv. Makroseismické údaje jsou informace o rozsahu škod, míře poškození domu a majetku ze zemětřesení. Míra poškození je však na každém místě jiná. Záleží na geologických podmínkách a mnoha dalších veličinách.

„Magnitudo se nikdy nerovná makroseismické stupnici. Ta je odlišná. Například praskliny v omítce už jsou na makroseismické stupnici šestka,“ podotkla Jana Doubravová.

I když seismologům údaje k posouzení účinků zemětřesení chybí, pojišťovny už mají nahlášené desítky případů pro pojistné plnění.

V NOVĚ CHYSTANÉ české aplikaci, která bude informovat o zemětřesení v západních Čechách, naleznou lidé i jednotlivé seismogramy z jednotlivých záchvěvů.
Zemětřesení! Napíše aplikace

„V tuto chvíli máme nahlášeno padesát drobnějších škod za zhruba milion korun. Z okresu Sokolov nám klienti nahlásili 23 škod, z okresu Cheb potom 18 škod, zbytek z okresu Karlovy Vary,“ informovala tisková mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Prozatím šest nahlášených pojistných událostí eviduje také ČSOB pojišťovna. Tam se však jedná o minimální škody.
„Od roku 2010 jsme zaplatili celkem 220 škod, s výplatami v úhrnu asi 1,6 milionu korun. Šlo o menší škody. Nejvíce škod, kolem 120, jsme likvidovali v roce 2014, kdy na Chebsku došlo k jedněm z nejsilnějších otřesů za 100 let,“ poznamenal mluvčí ČSOB pojišťovny Petr Milata.

Škody po zemětřesení zaznamenali i v pojišťovně Generali. „Do této chvíle se na nás obrátilo několik klientů, kteří požádali o prohlídku škod na své nemovitosti. Naši mobilní technici se na místa vydávají, aby zdokumentovali rozsah a typ poškození. Teprve poté bude zřejmé, zda je možné škody z pojištění uhradit a také jak vysoké škody budou,“ potvrdil tiskový mluvčí pojišťovny Generali Honza Marek.

Nejvíce případů registrují v pojišťovně Kooperativa. Přesné vyčíslení zatím není k dispozici.

„Registrujeme 63 případů, kdy se na nás klienti obrátili kvůli škodám ze zemětřesení. Od roku 2005 je pro nás rozhodující dosažení 6. stupně mezinárodní stupnice MSK – 64, udávající makroseismické účinky v místě pojištění. Lidé by bez zbytečného odkladu měli nahlásit škodu pojišťovně, technik kontaktuje klienta a na místě prohlídne a zdokumentuje rozsah poškození,“ sdělil tiskový mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Ilustrační fotografie.
Vezměte vnouče a dělejte mu kouče aneb Hry seniorů