Čechy jídlo baví. Důkazem je nejen řada televizních pořadů, která se jím zabývá, ale i stále oblíbenější gastrofestivaly. Ty už zdaleka nejsou záležitostí jen velkých měst. V polovině září se bude konat třeba i v Chebu.

„Je to perfektní příležitost ochutnat jídlo od kulinářských mistrů, kteří vaří třeba v Praze, kam se zas tak často nedostanu. Navíc si můžu díky menším porcím vyzkoušet víc jídel,“ řekla na nedávném Festivalu delikátních chutí v Mariánských Lázních návštěvnice Adéla Hartmannová. „Nebýt různých gastroakcí, tak doteď nevím, jak nesmírně vynikající je třeba libanonská či indická kuchyně, jak vypadají pravá asijská jídla nebo že je možné vařit české recepty zdravě a moderně,“ dodala. A podobně mluví i další návštěvníci podobných akcí.

Pořadatelé tak mají odvahu vozit gastrofestivaly i do menších měst. Úspěšný byl třeba zmíněný Festival delikátních chutí. Fantova rybárna z Holešovic například přivezla pravou francouzskou bujabézu, krevety na grilu nebo třeba ústřice na led. Pražští kuchaři z Tamarind tree servírovali čerstvé čínské knedlíčky Dim Sum. Pražská Pelmeňárna zase nabízela různé druhy pelmeňů. Nechyběla ani indická nebo mexická a italská kuchyně. Zájemci mohli ochutnat i různé koktejly, výbornou kávu z kavárny Orient Coffea. A k tomu si dát třeba makronky různých chutí z NosMacarons. Kdo v červenci festival nestihl, nebo stihl a těší se na další, může si v kalendáři poznamenat datum 23. září. To se na mariánskolázeňskou kolonádu akce vrátí.

Poprvé se gastrofestival bude v září konat i v Chebu, a to v sobotu 15. na chebské Krajince. Hosty jím provede herečka a autorka několika kuchařek Markéta Hrubešová, která i předvede svoji kulinářskou show.

Koncerty měly ve své premiéře při prvním ročníku kolonádního festivalu úspěch.
Festival na kolonádě měl úspěch

„Na návštěvníky toho čeká mnoho, například ochutnávka originálního Eintopfu Muzea Cheb, kurz pečení chleba, květinové motivy z ovoce a zeleniny řezbářské výtvory Carving studia, pivo Permon ze Sokolova, becherovka z Karlových Varů, koření, bylinné a čajové směsi, chilli produkty, sušené ovoce a zelenina z Nebe v Hubě, nepečené, ručně vyráběné zákusky ze sušeného ovoce, oříšků a semínek z firmy Nebeské zákusky RAW, poctivé uzeniny domácího typu ze středních a malých výroben firma Staročeské uzeniny, perníčky paní Lazúrové a mnoho dalšího,“ řekla Simona Liptáková, mluvčí Městského úřadu v Chebu.

V Karlových Varech se už zabydlel Food Festival, který se už několik let koná vždy v květnu, v den slavnostního zahájení nové lázeňské sezony. Před hotelem Thermal mají své stánky restaurace z Karlovarska, které prezentují umění svých kuchařů. Součástí akce bývá tradičně zajímavý doprovodný program a soutěže pro amatérské kuchtíky.

Upozornit na kvalitní potraviny je cílem hned dvou soutěží. Již několik let mohou producenti potravin z Karlovarského kraje usilovat o certifikát Regionální potravina. K této akci nově přibyla podobná soutěž, kterou má ve své režii Karlovarský kraj a jmenuje se Dobrota Karlovarského kraje. Letos se koná její druhý ročník a porota už zveřejnila oceněné výrobce.

Paštika s medvědím česnekem, pivo Kynšperský zajíc nebo ovocný čaj Krásnokvítek. To jsou některé z produktů letos oceněných značkou kvality Dobrota Karlovarského kraje.

O krajskou značku kvality Dobrota Karlovarského kraje v letošním roce soutěžilo 68 výrobků, vloni jich bylo 82. Do soutěže se přihlásilo 17 producentů z našeho regionu, kteří splnili stanovené podmínky. O jednoho méně než v loňském prvním ročníku.

Ilustrační foto.
V kempech zapomněli, že i tady platí evidence tržeb