„Jak pravil klasik. Časy se mění a my se měníme v nich. A já doufám, že i my se trochu v čase měníme k lepšímu. A tak se letošní, 19. ročník liší například tím, že je soutěžní jen pro vybrané školy, větší část festivalu je otevřená široké veřejnosti," uvedla jedna z organizátorek Alena Vávrová. S tím, že navíc jsou některé z pořadů zahrnuty do celorepublikových Dnů poezie. Festival je navíc poprvé česko-německý.

Česko-německý rozměr akci dodala Olga Kupec, která se léta pohybuje na obou stranách hranice, doma je ale ve Františkových Lázních.

„Kultura k Františkovým Lázním patří. A když jsem dostala možnost se do festivalu zapojit, byla jsem opravdu ráda." Čeština spolu s němčinou nepatří jen k jejímu dennímu životu, ale staly se i jejím koníčkem." Jak doplnila, v Německu vyšla kniha o lázeňském trojúhelníku z literární stránky a zmíněný je v ní i františkolázeňský literární festival. „Je tedy na čem stavět do budoucna," dodala.

A přání, aby letošní ročník nebyl poslední, vyslovil i starosta Františkových Lázní Jan Kuchař.

„Kdyby nebyly ambice, aby Literární Františkovy Lázně pokračovaly, tak se nesnažíme o jejich obnovu," řekl.

A co tedy letošní festival nabízí? Slavnostní zahájení se odehrálo v pátek večer a během programu s názvem Stará garda s novou tváří se sešli jeho zakladatelé a došlo k uvedení Alexandry Berkové jedné ze spoluzakladatelek in memoriam do Síně slávy. Během víkendu se pak konala procházka literární historií světového lázeňského města Poetické Františkovy Lázně, pak Večer české a německé literatury, Běh s knihou Františkolázeňská míle a Pavel Kosatík představil svou knihu „Emil běžec 00:10". I zbytek programu festivalu, který potrvá do 19. listopadu, je bohatý. A co by návštěvníkům doporučila jedna z organizátorek Olga Kupec?

„Osobně se velmi těším na pondělní program Jiřího Žáčka v městské knihovně. A kdo má rád českou i německou literaturu, určitě si na své přijde 18. listopadu. V muzeu bude Radek Malý mluvit o tom, že překlad může být dobrodružnou i zábavnou činností. Následovat bude pořad Together v divadle. Diváky čeká čtení spisovatelů Rainera Königa, Josefa Formánka. Hrát bude německo-česká multižánrová kapela z Mnichova TITUS a jako čestní hosté přijedou Vladimír Páral a Jiří Dědeček, předseda PEN klubu v České republice.