VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Loketské perníčky. Chutná tradice nově i bez lepku

Loket – Až v Americe nebo v Austrálii si lidé pochutnávají na Loketských perníčcích. Možná to bude znít podivně, ale prvním impulsem k obnovení tradice výroby těchto perníčků v Lokti byla před čtyřmi lety pouť Jitky Hlavsové do Santiaga de Compostela.

28.3.2017
SDÍLEJ:

Loketské perníčky se v Lokti vyráběly už v 19. století. Jitka Hlavsová tradici výroby obnovila v roce 2014.Foto: Deník / Žippaiová Lucie

 „Po cestě Evropou jsem si uvědomila, že ve všech těch městečkách a vesničkách mají něco tradičního. A došlo mi, že podobná tradice v Lokti zanikla s odsunem a že tu chybí,“ říká. Její Loketské perníčky se pyšní nejen titulem Regionální potravina, ale navíc jsou i bezlepkové.

Nápad nepustila z hlavy ani po návratu domů. A starý plakát Loketských perníčků stačil, aby se pustila do díla. „Začala jsem se o to zajímat. Mezi místními celou dobu koloval recept, takže jsem ho měla. Ten člověk, který to sem přivezl, se vyučil v Norimberku. Začal podnikat a dařilo se mu. Pak to od něj koupil Karl Schmelzer,“ popsala Jitka Hlavsová.

Se začátkem tradice je spojený v Lokti rok 1828. Perníčky, které se tenkrát vyráběly, se ale hodily spíš ke strouhání nebo zahušťování omáček. Proto se snažila recept trochu obměnit, namíchala vlastní koření. „Máme kamarádku, která má bezlepkovou dietu. Řekla jsem si, že takových lidí je hodně,“ vysvětlila. A zrodily se perníčky, které si mohou dát i celiaci, tedy lidé alergičtí na lepek.

Čtěte také: Novinář si splnil svůj dětský sen. Napsal román

Veškerá výroba probíhá ručně, což vyvolává pozdvižení a obdiv zároveň například mezi německými návštěvníky. Tam se totiž dělají perníky ve velkém v továrnách. „Když se byl u nás podívat náš přítel pan Frank, který má velkou fabriku na perníky, a viděl troubu na pečení, byl úplně fascinovaný a říkal: Já vám tak fandím, můj děda začínal takhle v garáži,“ smála se při vzpomínce na návštěvu německého podnikatele. K ruce má Jitka Hlavsová šikovnou pekařku a bezlepkové perníčky se musí péct odděleně od ostatních moučníků, které v kavárně nabízejí.

Tradice Loketských perníčků se v Lokti obnovila v roce 2014, o dva roky později získaly titul Regionální potravina. Jitka Hlavsová vlastní i ochrannou známku. Potomci původních majitelů se už výrobě nevěnují. Díky Regionální potravině mají perníčky reklamu po celé republice, díky návštěvníkům i samotným Loketským i za hranicemi. „Lidé mi říkají, kam až je vezou. Takže vím, že docestovaly do Ameriky a do Austrálie. Velkou zásluhu na tom má právě i to, že jsou bezlepkové,“ poznamenala. Protože je keramička, doplňuje na zakázku perníčky i pečetí. Ta loňská byla k výročí Karla IV. Pro firmy vyrobí i firemní a je z nich hezký dárek i firemní prezent.

Autor: Lucie Žippaiová

28.3.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vybrané lokality
10

Doplatek na bydlení v Sokolově končí. Žadatelé půjdou do jiných měst

Sázení stromků v rámci projektu WeLoveŠumava.
16

Koupili si triko a mají strom na Šumavě

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Chystají lampionový průvod

Mariánské Lázně - Tradiční lampionový průvod den před výročím vyhlášení samostatného československého státu se uskuteční v Mariánských Lázních.

Cirkusák, který nepotřebuje šapitó

Karlovarský kraj - S poi točí od svých čtrnácti let. Bydlí v Bukovanech a lítá po celém světě. Tomáš Bartoš a jeho nevšední koníček.

Budou mít nového průvodce

Mariánské Lázně -Nový propagační materiál provede turisty Mariánskými Lázněmi. Malý průvodce městem nabídne návštěvníkům vše potřebné na jednom místě.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT