To znamená, že v domově chybí odpovídající materiální zajištění pro klienty, ať už se jedná o výtah, nebo speciální vany. Problém je i v tom, že Mája v současné době poskytuje jak denní, tak dlouhodobý stacionář v jednom prostoru. „Jsme ze strany kraje vyzvání k řešení této situace, termín je konec letošního roku. Možností je i přemístění klientů do krajských zařízení,“ řekla chebská místostarostka Gabriela Licková.

Od 1. ledna 2008 zařízení Mája od Karlovarského kraje převzala Správa zdravotních a sociálních služeb Cheb, příspěvková organizace. „Sociální služby zařízení Mája byly rozšířeny o novou službu Domov pro osoby se zdravotním postižením s celoročním pobytem klientů, včetně uživatelů se soudně nařízenou ústavní výchovou. Věková skupina klientů byla rozšířena od 3 do 26 let. Od roku 2015 Karlovarský kraj přestal finančně podporovat týdenní stacionář pro osoby s mentálním nebo kombinovaným postižením a z toho důvodu byli klienti týdenního stacionáře převedeni do služby Domov pro osoby se zdravotním postižením. Kapacita Domova pro osoby se zdravotním postižením je v současné době naplněna, denní stacionář vykazuje pět volných míst,“ popsala chebská tisková mluvčí Simona Liptáková.

Na hledání řešení přitom už dříve pracovalo předešlé vedení. „V roce 2008 byl schválen záměr na rozšíření Máji. Od té doby se tato záležitost řeší. Byla podána i žádost o dotaci, bohužel město neuspělo,“ podotkl ředitel Správy zdravotních a sociálních služeb v Chebu Robert Plachý.

V současné době vedení hledá vhodný objekt pro zajištění a pokračování služby denního stacionáře, obdoba školky. „Máme nyní vytipovaný městský objekt v ulici Kamenná 40. Je třeba však některé prostory upravit tak, aby vyhovovaly potřebám klientů, ale výhodou domu je, že je zde výtah,“ informoval chebský starosta Antonín Jalovec.

Kdysi krásné domy jsou vzpomínkou.
Kdysi krásné domy jsou vzpomínkou

Další pozitivum je i blízkost Krajinky, kam mohou klienti na vycházky do přírody. „Náklady na rekonstrukci nejsou pro město tak vysoké, jako například jedna z uvažovaných variant přestěhování domova do bývalé školky Přemysla Otakara na Zlatém vrchu. Hledáme takové varianty, aby potřebné sociální služby zajišťované městem, byly zachovány,“ poznamenal starosta Jalovec.

O dalším osudu Domova pro osoby se zdravotním postižením město Cheb intenzivně jedná. Upřednostňuje provést důkladnou analýzu, na které se budou podílet i zástupci uživatelů a poskytovatelů sociálních služeb. Místostarostka Licková chce, aby město v nové krajské koncepci prosadilo, aby klienti domovů pro osoby se zdravotním postižením ve věku 7 – 18 let vyrůstali v dětském kolektivu. To vyplývá i z vyjádření rodičů, opatrovníků a zaměstnanců domova.