Celou akci se jim navíc podařilo do poslední chvíle utajit. Filipovi se teď tak bude lépe dojíždět do speciální školy a také na řadu návštěv k lékařům.

„Nadační fond této rodině pomáhá delší dobu. Filípek je stále na plenách, má poruchu příjmu potravy a řadu dalších omezení. Bohužel jeho otec je po několika operacích srdce a čekatelem na jeho výměnu. Jediným živitelem je tak matka a její pracovní vytížení se podepsalo na jejím zdraví. Hrozí jí operace páteře,“ říká o situaci v rodině Ivana Papežová z nadačního fondu. Rodina jezdí několikrát měsíčně na různá lékařská vyšetření a kontroly do Prahy a Plzně a Filípka je třeba dovážet každý den do speciální školy v Ostrově. „Bohužel jejich auto vypovědělo službu, na nové zatím nárok není, a tak se náš nadační fond rozhodl vozidlo jim zakoupit,“ sdělila další z dobrovolnic Simona Stojanová.

Se smyčci to sokolovští žáci umí.
Se smyčci to sokolovští žáci umí

Rodina vůz dostala v Sokolově. Nejprve se tam všichni sešli na přátelském obědě. Po něm vyšla rodina postiženého chlapce ven, tam čekali lidé z nadačního fondu a předali jim klíče od přistaveného auta. „Neskutečné překvapení. Je to krásný pocit. Andělská křídla umějí pomoci. Nemám slov. Strašně si toho vážíme, mají srdce na dlani,“ říká dojatá matka postiženého chlapce Vlasta Přibilová.

Její manžel o dobrovolnících z fondu říká, že je to hrstka lidí, kteří dokáží pomoci. „Kdykoliv se na ně můžeme spolehnout. Dodávají nám energii,“ dodává Tomáš Přibil. Oba se shodují na tom, že jim obrovské překvapení strašně ulehčí situaci. Doposud si museli auto půjčovat. Ježdění autobusem s postiženým Filípkem je nemožné. Auto se po počáteční nedůvěře z neznámého zalíbilo i samotnému chlapci, který si vyzkoušel, jak se v něm sedí, nejprve s tetou a poté i sám.

Hornický dům.
Do Hornického domu investovali za pět let 18 milionů korun

„Slovy se dá těžko popsat, jak velká pomoc to je. Tento den je pro rodinu den s velkým D. Pocit, že existují lidé, kterým není lhostejný osud našeho Filípka, pomáhá rodině ve snaze překonat problémy a starosti,“ zdůrazňuje Filípkova babička.