Do velké rodiny miniatur přibyla maketa zámku Humprecht.

Model, který o víkendu pokřtili, je vytvořený novou technologií. „Použily se komponenty, které se tiskly na 3D tiskárně," informovala Petra Dlabolová, jednatelka parku. „Jde o okenice a trámy. Je postavený na pevné konstrukci," přiblížila. Model by díky tomu měl mít větší životnost než ostatní makety. Práce na zámku Humprecht trvala dva měsíce a jeho cena se pohybuje v několika stech tisících korun. Navíc všechny omítky jsou vytvořené pískováním. Na maketu modeláři nalili lepidlo, rozfoukali písek a pak se teprve dali do malování. Kvalitativně patří k tomu nejlepšímu, co návštěvníci v parku najdou.

A podle Petry Dlabolové se mohou i v příští sezoně těšit návštěvníci na to, že modely budou přibývat. „Rozhodli jsme se dlouhodobě spolupracovat s věznicí v Horním Slavkově," uvedla jednatelka s tím, že podle ní jde o smysluplný počin. Už v březnu se může veřejnost těšit na katedrálu svatého Bartoloměje v Plzni.

Přestože návštěvnická sezona je u konce, práce bude v následujících měsících více než dost. Všechny modely poputují do dílen. Rekonstrukci bude prioritně potřebovat model Les království. Na něj totiž v pátek při silném větru padl strom. „Počítáme, že se na rekonstrukci tohoto modelu bude pracovat čtyři až šest týdnů," dodala Petra Dlabolová.

Chebský