Prezentovat město Mariánské Lázně a další jeho organizace ve Velké Británii teď bude mnohem snazší. Starosta Zdeněk Král se svým britským protějškem totiž podepsal smlouvu o partnerství mezi Mariánskými Lázněmi a městem Malvern, ležícím jihozápadně od Birminghamu. Nyní je na organizacích a spolcích, jak se možnosti spolupráce zhostí.

„Tímto aktem se završily oficiality," uvedl starosta Mariánských Lázní Zdeněk Král. „Nyní bude záležet na organizacích, spolcích, školách, sportovních klubech či podnikatelích, jak využijí možnosti prezentace v tomto anglickém městě a ve Velké Británii vůbec," dodal.

Historicky se obě lázeňská města vyznačují charakteristickými paralelami od svého vzniku až do 19. století. U zrodu Malvernu stojí benediktinský klášter z 11. století s převorstvím v Great Malvern.

U zrodu Mariánských Lázní je premonstrátský klášter z 12. století s opatstvím v Teplé. V 17. století dochází u obou míst k užívání lokálních pramenů k léčbě a distribuci pitných vod. O popularizaci Malvernu se zasloužil dr. Wall v roce 1756. Dr James Wilson a dr. James M. Gully rozvinuli své principy vodoléčby (hydroterapie) a adaptovali Priessnitzovy metody v 19. století. V Mariánských Lázních to byl dr. Nehr v roce 1779 a jeho nástupci, kteří zde rozvinuli lázeňskou léčbu.

K odlišnému vývoji měst dochází až po druhé světové válce. „To se Mariánské Lázně staly centrem rehabilitačního a zdravotního lázeňství, sloužícího především pracujícím, zatímco Great Malvern se vydal shodou okolností technickým směrem," upřesnil starosta Ian Hopwood.

Během 2. světové války byl totiž do Malvernu přesunut tajný projekt britské vlády na výzkum radaru. Tradice výzkumu nových technologií přežila.

Dnes je Malvern malé město, čítající kolem 36 tisíc obyvatel. Díky obrovskému zastoupení výzkumných projektů a podniků v oblastech nejnovějších technologií a elektroniky je však velmi hospodářsky silné.